Nieuws

GBA bundelt klachten van slachtoffers datalek Facebook

De Belgische privacywaakhond wil een sterk signaal verzenden richting Facebook dat ze niet langer meer onbestraft met onze privacy mogen klungelen.

Afgelopen weekend doken op verscheidene hackersfora een enorme database op met persoonlijke gegevens van meer dan 500 miljoen Facebook-gebruikers op. De database bevatten onder meer namen, telefoonnummers, IP-adressen en mailadressen van de gedupeerden. De hackers wisten de gegevens in 2019 al te bekomen. De database ging al rond via geheime Telegram-conversaties en werd nu ook gratis openbaar aangeboden aan criminelen om ermee te doen wat ze willen.

Aangezien er weet is van zeker drie miljoen Belgen die in de database witten, vindt de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) het zijn plicht om actie te ondernemen tegen Facebook. De Belgische privacywaakhond roept alle slachtoffers op om bij hen een klacht in te dienen. De website benikerbij.be werd gelanceerd om te controleren of je pech hebt. Voorzitter David Stevens waarschuwt om enkel en alleen deze url voor de controletest te gebruiken. Er gaan immers al illegale kopieën rond die je telefoonnummer proberen te ontfutselen. Geef je telefoonnummer in en de zoekmachine gaat na of jouw gegevens in de database zitten. Is dat het geval, dan kan je via de website van GBA een online klachtformulier invullen.

Ben je erbij? Onderneem dan actie!

Sterk signaal afgeven

Aangezien Facebook een Europees hoofdkantoor in Dublin heeft, heeft GBA niet de macht om het socialmediabedrijf directe sancties op te leggen. Maar met deze actie willen ze wel extra druk uitoefenen op Facebook. “Facebook doet alsof er niets aan de hand is aangezien het om een oude lek gaat. Maar die oude gegevens zijn in de publieke sfeer gekomen waardoor mensen er nu last van ondervinden. Wij vinden het belangrijk dat Facebook hier niet onbestraft mee wegkomt”, verklaart Stevens in een reactie aan VRTNWS.

GBA zal alle klachten bundelen en overdragen aan het Ierse Data Protection Commission. De Ierse privacywaakhond heeft de eindbevoegdheid om juridische stappen te ondernemen als zij dat nodig achten. Aangezien ook burgers uit Ierland betrokken zijn bij de datalek, gaan we ervanuit dat het schandaal nog een lange staart kan krijgen voor Facebook. Tot die tijd roept het GBA op tot waakzaamheid.

Beveilig je account

Een reactie vanuit het Facebook-kamp kon natuurlijk niet uitblijven. Het incident dreigt één van de grootste privacyschandalen te worden voor het bedrijf sinds de Cambridge Analytica-affaire. In een blogpost leggen ze nog eens uit wat er precies is misgegaan in september 2019. Facebook verzekert dat er geen sprake is van een hackersaanval op de servers. De criminelen zouden destijds een nieuwe tool hebben weten misbruiken die nog niet optimaal beveiligd is. Dat mankement is opgelost.

Heel veel schuldbesef blijkt er ook niet uit de reactie. Facebook zegt de klok rond te werken om de privacy van haar gebruikers optimaal te beschermen, maar tegelijkertijd lezen we ook dat incidenten zoals dit ‘niet altijd kunnen voorkomen worden’. Alle gebruikers worden aangeraden de privacyinstellingen nog eens onder de loep te nemen. Onderaan dit artikel vind je een workshop met enkele privacy-tips voor Facebook.

beveiligingprivacyslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken