Google Earth Timelapse toont de gevolgen van klimaatverandering
“We moeten kunnen zien hoe het met onze enige huis gaat.” Met die woorden heeft Google een leuke nieuwe gimmick toegevoegd aan Google Earth, een tool waarmee je satellietbeelden van de aarde kan bekijken. Google Earth Timelapse wil ons vooral wakker schudden van de veranderingen die de aarde aan het doormaken is. En niet in positieve zin. Wil je eens een beeld krijgen van de gevolgen van de klimaatverandering, industriële ontbossing en urbanisatie dan toont Timelapse je de evolutie van een bepaalde locatie van 1984 tot en met vandaag.
Google Earth bestaat ondertussen al 15 jaar. In een blogpost beschrijft Google Timelapse als de grootste update die de tool al gekregen heeft. De feature an sich is niet nieuw, Google voegde al eens 2D-timelapsevideo’s toe aan Earth in 2013. Die beelden zijn nu geüpdatet naar 3D-satelietbeelden. Een flink huzarenstukje waarvoor Google gebruikte maakte van beelden van meer dan 24 miljoen satellieten. Het techbedrijf werkte daarvoor samen met NASA en ESA om de juiste data te bekomen.
Hoe werkt het?
Timelapse is meteen globaal gelanceerd dus je kan de functie al eens uitproberen. Open Google Earth en klik op het Voyager-menu (het stuuricoon). Navigeer naar het vijfde en laatste tabblad van dit menu om Timelapse te vinden. Je kan nu in de zoekbalk een locatie gaan ingeven om naar daar te ‘vliegen’. Typ bijvoorbeeld je geboortestad of huidige woonplaats eens in om te zien hoe hard die de voorbije 37 jaar veranderd is. Je zal versteld staan.
Google biedt ook zelf voorgeprogrammeerde reizen aan die focussen op enkele actuele klimaatproblematieken. Deze zijn zeker ook interessant om eens uit te proberen. De ontbossingroute brengt je bijvoorbeeld naar enkele locaties in Bolivia en Indonesië om je te tonen hoe groot de impact van palmolieplantages en veeteelt is op onze regenwouden. Andere thema’s focussen zich op het smelten van gletsjers en poolkappen, urbanisatie en energiebronnen. Als je de nood voelt aan wat positivisme, raden we de route ‘Fragile Beauty’ aan die enkele bijzondere natuurfenomenen toont. Timelapse zit nog in een experimentele fase dus bij momenten haperen de beelden een beetje, maar het opent wel je ogen over hoe drastisch de klimaatverandering kan zijn.