Mobiele game Silver moet zelfdoding jongeren helpen voorkomen
In de game kruip je in de huid van een avatar (je hebt de keuze tussen vier fictieve personages Adam, Ben, Nora of Lotte) en breng je een dagje door op een virtueel muziekfestival, Silver. Het gevoel eindelijk nog eens een festival te beleven lijkt ons al reden genoeg voor jongeren om de game te downloaden. Maar je festivaldagje belooft een flinke uitdaging te worden. De avatar belandt in moeilijke situaties en de keuzes die de speler maakt zal het verdere verloop van de game bepalen.
Er zit een breder maatschappelijk en wetenschappelijk doel achter de videogame. Silver is een gezamenlijk project tussen het Vlaamse Expertisecentrum Suïcidepreventie en de UGent. De game werd ontwikkeld door de Belgische studio Create.eu. Door jongeren te confronteren met moeilijke emoties, hopen de mensen achter de game jongeren ook te leren nadenken over die emoties. Dat moet hen hun eigen gevoelens beter leren plaatsen en zich ook bewust van maken hoe hun gedragingen de emoties van andere kunnen beïnvloeden. Dat vertelde professor Gwendolyn Portzky (UGent) deze ochtend aan VRTNWS.
Waarschuwen voor zelfdoding
Dat er een grote nood is aan games zoals Silver blijkt uit de harde cijfers over zelfdoding bij jongeren. Bij jongeren tussen de 15 en 19 jaar oud blijkt zelfdoding de meest voorkomende doodsoorzaak te zijn. Ook zou ongeveer één op de tien tot één op de vijf jongeren met suïcidale gedachten kampen. De coronapandemie waarbij het sociale vangnet voor jongeren grotendeels wegviel, is daar ook geen hulp in geweest.
Silver moet op een toegankelijke en amusante manier jongeren een hart onder de riem steken. Daarom is er bewust gekozen om Silver als een mobiele game te lanceren voor smartphones en tablets. De game is gratis te downloaden voor Android en iOS.
Zit je zelf met vragen over zelfdoding of heb je gewoon nood aan een luisterend oor? De Zelfmoordlijn is bereikbaar via het gratis telefoonnummer 1813 en zelfmoord1813.be en je kan ook terecht bij Tele-Onthaal (telefoonnummer 106, www.teleonthaal.be voor chat). Voor jongeren is er ook Awel, dat te bereiken is op het nummer 102 en awel.be voor chat.