Nieuws

Binnenlandse Zaken twee jaar lang bespioneerd, daders nog onbekend

Twee jaar lang wisten de hackers onder de radar te blijven. Het is op dit moment nog zoeken naar de daders, al komen die vermoedelijk uit China.

Het Centrum Cybersecurity Belgium ontdekte de hackersaanval op het ministerie van Binnenlandse Zaken in maart via een kwetsbaarheid in Microsoft Exchange, al zou dat niet de oorzaak zijn geweest. De hackers wisten zich twee jaar geleden al onopgemerkt toegang te verschaffen tot het netwerk van Binnenlandse Zaken. De precieze methodiek is nog onderwerp van onderzoek.

Miguel De Bruycker spreekt wel van een zeer doelbewuste aanval met de intentie om gevoelige informatie te stelen. De servers van Binnenlandse Zaken bevatten gevoelige informatie over de politiediensten, vreemdelingenzaken, verkiezingen en identiteitskaarten. Al stelt de expert van het CCB ons wel gerust dat de hackers geen toegang hadden tot geclassificeerde gegevens. Er is dus geen kritieke informatie gestolen. “Tot zover we weten is er geen impact geweest op de burger of op de dienstverlening op Binnenlandse Zaken”, vertelde De Bruycker deze ochtend aan VRTNWS.

Zit China hier achter?

Binnenlandse Zaken heeft nu een onderzoek aangevraagd bij het federale parket om de daders op te sporen. Maar dat is bij een cyberaanval op deze schaal geen eenvoudige zaak. De methodiek en het achterliggende doel wijzen erop dat de aanval deel uitmaakte van een cyberwarstrategie. Dan wordt er al snel gewezen naar China en Rusland, twee actoren die niet vies zijn van spionage op Westerse landen. De link met de Microsoft Exchange-hack maakt van het Chinese hackerscollectief Hafnium voorlopig de hoofdverdachte. Er kunnen evengoed parallellen worden getrokken met de cyberaanval op SolarWinds, waar vermoedelijk Russische hackers achter zaten. In andere woorden, het is nog veel te vroeg om al met een beschuldigende vinger te kunnen wijzen.

België verhoogt de middelen voor cybersecurity

Na de eerdere cyberaanval op Belnet maakt deze aanval duidelijk dat de dreiging van cyberaanvallen op de Belgische Staat zeer reëel is. Eind vorige week kondigde de federale overheid een nieuwe cyberstrategie aan om van België tegen 2025 één van de best beveiligde landen te maken. Hier lees je meer over dat plan.  

beveiligingslidertrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken