NSA bespioneerde Angela Merkel met hulp van Denemarken
Het was de Deense openbare omroep Danske Radio die vanochtend de bom liet ontploffen. Er heerste al wel langer een vermoeden dat de Amerikaanse geheime dienst NSA van 2012 tot 2014 Europese diplomaten zou hebben bespioneerd uit Duitsland, Zweden, Noorwegen en Frankrijk. Duits bondskanselier Angela Merkel is zonder twijfel de meest opvallende naam op de lijst. Danske Radio startte een internationaal onderzoek en zag de spionageclaims door negen goedgeplaatste bronnen bevestigd.
De Deense geheime dienst zou daarbij NSA een helpende hand hebben toegereikt. Veel onderzeese internetkabels tussen Europa en de Verenigde Staten komen aan land in Denemarken. Via die kabels kon de Amerikaanse inlichtendienst toegang krijgen tot de telefoonoproepen, sms’en, internetgebruik en maildiensten van de diplomaten. In 2015 presenteerde NSA nog een uitgebreid spionagerapport aan de Deense inlichtingendienst onder de codenaam ‘Operatie Dunhammer’.
‘Spionage door bondgenoten is onaanvaardbaar’
Het nieuws over de spionage was al geen geheim meer in Denemarken. Volgens DR is huidig minister van Defensie Trine Bramsen sinds augustus 2020 al op de hoogte van de spionagepraktijken door de Verenigde Staten. Hij noemde spionage door bondgenoten ‘onaanvaardbaar’. Er loopt op dit moment een onderzoek naar spionage in Denemarken dat eind dit jaar een conclusie zou moeten krijgen. Maar ook elders in Europa doet het nieuws logischerwijs veel stof opwaaien. Duits politicus Peer Steinbruck, één van de bespioneerde diplomaten, sluit zich aan bij de mening van Bramsen. Zweden en Noorwegen hebben bij hun Scandinavische buur meer informatie opgevraagd. De geheime diensten van de Verenigde Staten en Denemarken voorzien voorlopig nog geen commentaar.
Als het van de beruchte klokkenluider Edward Snowden afhangt, heeft Amerikaans president Joe Biden ook boter op het hoofd. De spionage gebeurde namelijk toen hij vicepresident van Barack Obama was. Joe Biden zal het moeten komen uitleggen aan Europa wanneer hij deze maand aan zijn eerste Europese trip begint.
Spionage in België
Angela Merkel is niet de enige politica wiens smartphone en laptop wel eens wordt afgeluisterd. Vorige zeek lekte het nieuws uit dat Binnenlandse Zaken twee jaar lang zou zijn bespioneerd door buitenlandse hackers. Voor deze spionage wordt wel eerder in de richting van China dan de Verenigde Staten gewezen.