Nieuws

NASA stuurt twee missies naar Venus tegen 2030

Venus missies NASA 2030
Het lijkt er sterk op dat de NASA nu ook zijn zinnen gezet heeft op Venus. Twee ontwikkelingsteams mogen alvast missies op poten zetten.

Begin 2020 had de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA telkens 3 miljoen dollar gesponsord aan vier onderzoeksteams. Die moesten gaan nadenken over de volgende stappen in de verkenning van ons zonnestelsel. De bedoeling was om concrete voorstellen voor nieuwe missies uit te werken. Twee van die projecten deelden hun interesse voor Venus. De NASA laat nu weten dat zij de aardse planeet mogen onderzoeken.

Het eerste project heet de ‘Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging’. Een hele mondvol. Vandaar de afkorting DAVINCI+. Het ruimtetuig zal rond Venus gaan hangen om hoogwaardige beelden te maken van de oppervlakte van de planeet om meer te weten te komen over de geologische eigenschappen. Maar daar blijft het niet bij. Een ‘descent sphere’ (letterlijk: afdalende bol) zal door de atmosfeer heen gaan om data te verzamelen over de aanwezige gassen. DAVINCI+ moet wetenschappers helpen achterhalen of er ooit water was op Venus. Het moet ook inzichten geven hoe de planeet zo hard heeft kunnen opwarmen. 

Tweede Venus-missie 

De tweede missie komt er in de vorm van VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy). Die moet in de eerste plaats het oppervlak van de planeet in kaart brengen met driedimensionale beelden. Dat kan aan de hand van een hoogtechnologische radar met synthetische aperture. Die kan ook infraroodgolven traceren op de begane grond. Zo willen de wetenschappers een beeld krijgen van de bodemsamenstelling en het gesteente op Venus. Daar is immers maar bitter weinig over geweten. NASA wil zo te weten komen hoe de geografische krachten op de planeet werken en hoe het verloop zo sterk kon verschillen met dat op aarde. 

Om de projecten mogelijk te maken pompt de NASA 500 miljoen dollar in elk onderzoeksteam. De lancering van op aarde moet ergens tussen 2028 en 2030 plaatsvinden. 

nasaruimtevaart

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken