Nieuws

Ook Microsoft legt werknemers verplichte vaccinatie op

vaccinatie bis
Werknemers van Microsoft zullen vanaf 4 september moeten aantonen dat ze hun vaccinatie voltooid hebben om vanop kantoor te mogen werken.

Toen Google en Facebook vorige week aankondigden dat werknemers zich verplicht zouden moeten laten vaccineren tegen het coronavirus om vanop kantoor te mogen werken, lokte dat de nodige discussie uit. Maar hun voorbeeld lijkt wel inspirerend te werken. Softwaregigant Microsoft is het volgende technologiebedrijf dat een verplichte vaccinatie oplegt. Dat liet het bedrijf via een statement aan The Verge weten. “Sinds het begin van de pandemie passen we onze plannen aan om de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers voorop te stellen. Vanaf september zal iedereen die een Microsoft-gebouw betreedt een bewijs van vaccinatie moeten kunnen voorleggen.”

Microsoft zal wel een toegeving doen voor werknemers die zich omwille van medische of religieuze redenen niet kunnen laten vaccineren. Net zoals Google zal Microsoft de volledige heropening van de kantoorgebouwen uitstellen naar 4 oktober. De maatregel wordt eerst enkel in de Verenigde Staten ingevoerd. Microsoft zal haar beleid land per land bijsturen, dus het is nog niet duidelijk of de verplichte vaccinatie op termijn ook voor de Belgische medewerkers zal gelden.

Wat zegt de Belgische wetgeving over verplichte vaccinatie?

In dat kader is het interessant om eens te kijken of een verplichte vaccinatie wel toegestaan is in België. Ook bij ons woedt de discussie al een tijdje, al lijkt die zich vooral te richten op het zorgpersoneel. Uit een analyse die VRTNWS maakte concluderen we dat dit geen simpele ja/nee-vraag is. Er zijn namelijk verschillende fundamentele rechten die in deze discussie met elkaar conflicteren. In het kader van de privacywetgeving moet de keuze om zich te laten vaccineren bij de burger liggen. Een werkgever mag een vaccinatie dus nooit gebruiken als criterium om iemand te ontslaan of niet aan te nemen. Dat zou een inbreuk op antidiscriminatiewetten zijn.

Maar wat betreft het opleggen van een verplichte vaccinatie blijkt er voor de werkgever wel meer juridische speelruimte te zijn. De werkgever heeft immers de plicht om een veilige werkomgeving te creëren en als de noodzaak daartoe kan aangetoond worden, mag die daar harde beslissingen in nemen. Een verplichte vaccinatie zou dus hetzelfde kunnen geïnterpreteerd worden als het dragen van beschermende kledij. Wie ervoor kiest om het vaccin te weigeren, zal op termijn met bepaalde beperkingen moeten leren leven.

Hoe sta jij tegenover verplichte vaccinaties? We horen graag je mening in de reacties.

businesscoronavirusmicrosoft

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600