Nieuws

Huawei alweer beschuldigd van installeren achterpoortje voor datadiefstal

achterpoortje bedrijfsdiefstal
Huawei wordt er weer van beschuldigd een achterpoortje te plaatsen in een bedrijfsnetwerk. Een Pakistaans bedrijf heeft klacht ingediend.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft Huawei Business Efficiency Solutions (BES) onder druk gezet om een achterpoortje te laten installeren in zijn systemen. BES beschuldigt de Chinezen ook van diefstal van technologie en heeft een federale aanklacht ingediend. Bij een van zijn projecten in Lahore (Pakistan) zou Huawei BES onder druk gezet hebben om een zogenaamde ‘data-backdoor’ te creëren. 

Nog geen bewijzen 

Er zijn voor alle duidelijkheid nog geen bewijzen van datadiefstal. Het achterpoortje zou Huawei toegang gegeven kunnen hebben tot een databank. Daarmee zou de Chinese techreus de gelegenheid krijgen gevoelige gegevens te verzamelen, zowel van burgers als van de Pakistaanse overheid. 

Volgens BES stond Huawei erop om een van het netwerk in Lahore een kloon-netwerk aan te maken in Suzhou (China). Daarmee zouden de Chinezen rechtstreekse toegang krijgen tot de data uit Pakistan. BES wilde eerst de toestemming vragen van de Pakistani, voordat de firma daarmee akkoord zou gaan. Huawei zou erop aangedrongen hebben dat die toestemming niet nodig was en er in eerst instantie mee gedreigd hebben om de deal te beëindigen als BES er niet meer akkoord ging. Later zei het Chinese techbedrijf dat het toestemming gekregen had, maar kon of wou dat niet aantonen. 

Onduidelijke situatie 

De situatie blijft hoe dan ook erg onduidelijk. Huawei vertelde aan The Wall Street Journal dat er “geen bewijzen waren” dat zij achterpoortjes geïnstalleerd zouden hebben in bepaalde producten. In een eerder statement zou Huawei wel toegegeven hebben dat er in China inderdaad een duplicaat gemaakt werd van het Pakistaanse netwerk. De netwerkspecialist vermeldde er wel bij dat het louter om een testversie zou gaan die “fysiek geïsoleerd” was van het echte, originele netwerk. Daardoor zou het dus onmogelijk geweest zijn om data te exporteren. 

Welke van beide partijen het ook bij het rechte eind heeft, de beschuldigingen vergroten de bezorgdheid rond inmenging van Peking, via Huawei. Die laatste heeft dat altijd ontkend en tot op heden zijn de bewijzen voor mogelijke spionage op landenniveau dan ook flinterdun. Het wordt afwachten in hoeverre de rechtbank de aanklacht van BES zal kunnen volgen.

businesshuaweisliderspionage

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren