Kleinere browsers vragen Europese actie tegen Google
De browsers stellen dat ze tot nu toe nog geen positieve resultaten hebben gezien rond eerdere antitrust-verordeningen tegen Google. Dat meldt Reuters vandaag in een persbericht. Naast het Amerikaanse DuckDuckGo hebben ook de Franse Qwant en Lilo en het Duitse Ecosia zich achter de klacht geschaard. Zij vragen dat de Europese Unie zijn wetgeving doorvoert en de nodige onderzoeken voert.
De browsers blijven hier een oneerlijke concurrentie van Google ophalen als argument. In 2018 werd Google een boete van 4,24 miljard euro opgelegd. Het bedrijf zou misbruik hebben gemaakt van zijn positie als maker van het besturingssysteem Android. Hiermee zou het zijn eigen zoekmachine als standaardoptie hebben ingesteld.
Waar Android-toestellen in de Europese Unie nu verplicht worden om andere browsers aan te bieden bij het opstellen van de smartphone, zou dat niet voor alle producten van Google zo zijn. Bij Chrome op je desktop of andere besturingssystemen zou je die kans bijvoorbeeld niet krijgen. Hierdoor zouden gebruikers steeds enkel bij Google terechtkomen.
Extra actie
Daarom vragen de rivaliserende browsers nu actie van de Europese Unie. Zij vragen om de Digital Markets Act (DMA) door te voeren en toe te passen. Deze wetgeving werd door Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, opgesteld en richt zich op antitrust-zaken op de digitale markt.
“Ondanks recente aanpassingen geloven we niet dat het marktaandeel significant zal bewegen vanwege zijn aanhoudende beperkingen”, zo stellen de bedrijven in een gezamenlijke brief aan het Europees Parlement. “De DMA zou in de wet een vereiste moeten vastleggen voor een voorkeurenmenu voor zoekmachines waarbij Google wordt verboden om standaard zoektoegangspunten te verkrijgen van de zoekmachines en browsers van gatekeepers.”
De nieuwe Digital Markets Act-wetgeving is momenteel nog niet actief. Deze werd op 15 december 2020 door de Europese Commissie ingediend. Deze moet nog eerst door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie worden goedgekeurd alvorens ze in werking treedt.
Europa als waakhond
De wetgeving past binnen de houding die Europa inneemt ten opzichte van veel technologiebedrijven. De Europese Unie heeft zich al meerdere malen kritisch opgesteld ten opzichte van de techreuzen zoals Facebook, Amazon, Apple en Google.
- Lees ook: Europa vs Big Tech: een luis in de pels