Ook Netflix keert Rusland de rug toe
Russen die gehoopt hadden vanavond een film of serie te kijken zullen op hun kin moeten kloppen. Het videostreamingplatform Netflix kondigde gisterenavond aan dat ze hun activiteiten schrappen in Rusland uit protest tegen de oorlog in Oekraïne. Eerder zette Netflix de opnames van enkele originele Russische producties ook al stop.
De aanwezigheid van Netflix in Rusland was met één miljoen abonnees wel nog lang niet zo groot als in andere Europese landen. Netflix werkte samen met de National Media Group in Moskou, het grootste private mediaconglomeraat in Rusland, om het videostreamingplatform tot bij de bevolking te krijgen. Als gevolg van die samenwerking was Netflix ook bij wet verplicht om een twintigtal gratis nieuwskanalen aan te bieden, al hebben ze dat altijd geweigerd uit vrees bij te dragen aan staatspropaganda.
Om hun steun voor Oekraïne nog extra in de verf te zetten, biedt Netflix de documentaire Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom sinds dit weekend gratis aan via YouTube. De documentaire gaat over de invasie van het Krim-schiereiland in 2014 en zal je meer inzicht geven in hoe het hedendaagse conflict is ontstaan.
Big Tech vs Rusland
Sinds het Russische leger Oekraïne binnenviel op 24 februari, heeft de techsector duidelijk partij gekozen in het conflict. Netflix voegt zich bij een inmiddels lange waslijst aan bedrijven die zich hebben teruggetrokken uit Rusland. Onder meer Microsoft, Apple en Samsung verkopen geen producten meer in Rusland en betalingsgrootmachten zoals Visa, Mastercard en PayPal willen geen betalingen meer uit en naar Rusland aanvaarden. Zo willen de techbedrijven mee hun steentje bijdragen om Rusland te isoleren van de rest van de wereld en opgelegde sancties doeltreffender te maken.
Al geeft de Russische overheid het niet zomaar op. Sinds vrijdagavond zijn Facebook en Twitter geblokkeerd voor Russische gebruikers. Het regime wil daarmee de stroom van informatie over de oorlog volledig kunnen controleren. Nick Clegg van Meta sprak zich al openlijk uit tegen die verbanning, die Russen zou afsnijden van informatie, maar vooral ook van hun familie in het buitenland in tijden dat ze sociaal contact meer dan ooit nodig hebben. Opvallend is dat de ban tegen Facebook niet van toepassing is tegen zusterplatformen Instagram en WhatsApp.
On the Russian government's decision to block access to Facebook in the Russian Federation: pic.twitter.com/JlJwIu1t9K
— Nick Clegg (@nickclegg) March 4, 2022