Europees Parlement brengt toch geen verbod op energieverslindende crypto’s
Bitcoin en aanverwanten zullen zo te zien nog niet snel uit Europa verdwijnen. Een eerder wetsvoorstel om energieverslindende cryptomunten een halt toe te roepen kreeg niet voldoende steun. Dat meldt het Europees Parlement in een persbericht, wat door techsite The Verge werd opgepikt. Het voorstel, dat vraagt om een verbod op het ‘proof of work’-principe, komt er dus niet. De Europese Unie wilt echter nog steeds iets van wetgeving rond crypto’s doorvoeren.
Het wetsvoorstel maakte deel uit van een breder wettelijk framework voor de regulatie van onder meer cryptomunten. Hiermee wilt de Europese Unie regels inbouwen zodat consumenten de nodige veiligheid krijgen en dat marktmanipulatie tegengegaan kan worden. Daarnaast wilt men ook kijken of het delven van cryptomunten als duurzaam aanzien kan worden. En hier richtte het voorstel zich dus voornamelijk op.
Groene crypto’s?
Cryptomunten en hun energieverbruik doen nu al een tijdje vragen oprijzen. Vorig jaar gaf China al aan dat ze geen cryptomunten meer toelaten op hun grondgebied. Een van de hoofdredenen was volgens hen dan ook de impact ervan op het klimaat. In november van 2021 vroegen Zweedse regulatoren voor dezelfde redenen om een Europees verbod op het delven van cryptomunten.
Het volledige Bitcoin-netwerk gebruikt ongeveer evenveel energie als Noorwegen. De grote reden voor het ontzettend hoge energieverbruik van bijvoorbeeld cryptomunt Bitcoin is zijn afhankelijkheid van het concept ‘proof of work’. Hierbij moeten cryptodelvers allerlei wiskundige puzzels oplossen om een blok in het systeem vrij te kunnen geven. Deze puzzels worden steeds moeilijker, waardoor men dus steeds meer rekenkracht moet inzetten om nieuwe stukken af te werken.
Proof of stake
Het wetsvoorstel vroeg hier om over te stappen van het ‘proof of work’-concept naar ‘proof of stake’. Hierbij worden er nieuwe blokken in de blockchain gemaakt door cryptomunten van gebruikers tijdelijk in een node opzij te schuiven. Hoe meer cryptomunten in een node, hoe meer kans dat deze node gevalideerd wordt en deel wordt van de blockchain. Dit houdt dus geen ingewikkelde berekeningen uit die veel energie vragen, waardoor de duurzaamheid van de digitale munt stijgt. De Commissie voor economische en monetaire zaken besloot dit deel te schrappen uit het framework. Het Europees Parlement vroeg wel aan de Europese Commissie om een apart onderzoek op te starten rond de milieu-impact van het delven van crypto-munten.
Dit houdt echter niet in dat cryptomunten daarmee van de Europese radar verdwijnen. De rest van het framework wordt immers nog uitgewerkt. De kans bestaat dat er tijdens de verdere onderhandelingen nog wijzigingen worden doorgevoerd waarbij het vermelde wetsvoorstel terug ter sprake komt. Wanneer deze verdere gesprekken plaatsvinden, is nog niet duidelijk.