China wil Starlink-satellieten kunnen saboteren en vernietigen
Die toch wel opmerkelijke uitspraak valt te lezen in een paper die het Chinese vakblad Modern Defense Technology publiceerde. Dat schrijft het nieuwsplatform voor ruimtevaart Space.com. Ook de South China Morning Post bericht erover. De auteurs van de paper spreken over het mogelijk militair inzetten van het Amerikaanse Starlink. Het satellietnetwerk van SpaceX kan gebruikt worden door andere landen en zou zo een risico vormen voor de nationale veiligheid van China, althans volgens de auteurs van de paper.
Soft- of hard kill
Daarom doen de Chinese militaire wetenschappers een oproep voor het ontwikkelen van ‘antisatelliettechnologie’, die zowel over ‘soft’- als ‘hard kill’-capaciteiten beschikt. Concreet: het saboteren/uitschakelen of zelfs vernietigen van satellieten. Dat laatste kan via raketten, terwijl bij een soft kill de software en besturingsprogramma’s het doelwit zijn.
Daarbovenop stellen de onderzoekers ook nog voor dat er een bewakingsprogramma op poten gezet wordt om elke Starlink-satelliet de klok rond in de gaten te houden. De Chinezen zijn bang dat het netwerk van Elon Musk een militaire lading zou kunnen dragen.
Op de vertaalblog van David Cowhig is een Engelse versie van de paper terug te vinden. Daar staat nog een ander artikel van de door de Chinese staat gefinancierde website China Military Online. Ook daarin wordt gewaarschuwd voor de gevaren van het satellietnetwerk voor internetvoorziening vanuit de ruimte.
“Starlink-satellieten militair inzetbaar”
“Hoewel Starlink zich voordoet als een programma voor burgers om hen snel internet te voorzien, heeft het een sterk militaire achtergrond. Ook de lanceersites zijn op militaire basissen gebouwd en SpaceX ontving al fondsen van de US Air Force om na te gaan hoe Starlink-satellieten geëncrypteerd kunnen communiceren met militaire vliegtuigen. Dat zou hun communicatiesnelheid met straaljagers met wel 100 keer kunnen verhogen”, luidt de redenering. “Starlink-satellieten kunnen uitgerust worden met modules voor verkenning, navigatie en meteorologische metingen. Zo kunnen ze de strijdkracht van het Amerikaanse leger verhogen”, concluderen de militaire wetenschappers.
Tot slot valt er ook nog te lezen dat de Chinezen de zogenaamde soft kills verkiezen, omdat er anders ruimte-afval ontstaat dat ook Chinese apparatuur kan verstoren of beschadigen. Eerder had het land ook al een klacht ingediend bij de Verenigde Naties omdat een aantal Starlink-satellieten bijna gebotst was met het Tiangong-ruimtestation. Dat heeft naar verluidt tot twee keer toe stevige manoeuvres moeten uitvoeren om een collisie te vermijden. Intussen komt het bij Starlink ook niet meer aan op enkele satellieten meer of minder. Er werden er al ruim 2.500 in een baan om de aarde gebracht.