Elon Musk zwaar onder vuur (update)
Update 17/06/2022: In een bericht aan de werknemers liet Gwynne Shotwell, voorzitter van SpaceX, weten dat de werknemers die verantwoordelijk waren voor het opstellen en verspreiden van de brief ontslagen werden.
Dat Elon Musk bekend staat om zijn soms wat vreemde en eigenzinnige bokkensprongen hoeft eigenlijk geen introductie meer. Hetzelfde geldt voor het feit dat niet altijd iedereen daarmee opgezet is. Deze week lijkt hij echter langs alle kanten tegelijkertijd belaagd te worden, en dat zowel intern als extern.
Om te beginnen worden zowel Musk, Tesla als de bijhorende raad van bestuur aangeklaagd door Solomon Chau, een aandeelhouder van Tesla. Dat stelt Reuters in een bericht. Er zou naar verluidt niet voldoende geluisterd worden naar klachten rond pestgedrag en discriminatie op de werkvloer.
“Deze toxische werkomgeving heeft intern jaren liggen rijpen, en slechts recent is de waarheid rond de cultuur bij Tesla naar boven gekomen”, aldus Chau in de klacht. “De toxische bedrijfscultuur van Tesla heeft financieel leed en onherstelbare schade berokkend aan de reputatie van het bedrijf.”
Volgens de klacht zouden Musk en de raad van bestuur hun taken hebben verwaarloosd door interne klachten rond pesterijen en discriminatie niet voldoende te bekijken. Dit zou ertoe hebben geleid dat het bedrijf boetes moest betalen die vermeden hadden kunnen worden.
- Elon Musk: een atypische leider
SpaceX
Ook bij SpaceX lijkt het te rommelen. Daar kwamen enkele werknemers samen om een brief op te stellen voor de directie. Daarin noemen ze Musk een ‘afleiding en schande’ voor het bedrijf. Deze brief circuleerde in enkele groepchats van werknemers en werd opgepikt door techsite The Verge. Musk kwam recent in het nieuws na een klacht van een SpaceX-werkneemster rond ongepast gedrag tijdens een vlucht op een privéjet. Dit zou volgens de werknemers een sterke negatieve impact hebben op de rest van het bedrijf.
In de brief worden er drie verschillende eisen opgesteld. Zo zou SpaceX moeten beginnen met het afkeuren van de onvoorspelbaarheid van Musk op Twitter. Daarnaast zou het bedrijf al het leiderschap verantwoordelijk moeten houden voor afwijkend gedrag en moet SpaceX duidelijk aflijnen wat ze bedoelen met hun beleid rond nultolerantie voor pestgedrag en discriminatie, en dan dit beleid uitvoeren. Ze verduidelijken verder dat ze handelen vanuit bezorgdheid voor zowel het verdere verloop van het bedrijf als voor elkaar.
Dogecoin
Na enkele uitspattingen in de cryptowereld lijkt ook deze daar niet helemaal mee opgezet. Crypto-investeerder Keith Johnson klaagt Musk, Tesla en SpaceX aan voor fraude. Musk zou bewust hebben liggen knoeien met de prijs van de cryptomunt. Dat blijkt uit een bericht van Reuters.
“De beklaagden wisten sinds 2019 dat Dogecoin geen waarde had, maar promootten Dogecoin toch om winst te halen uit de handel”, zo stelt de klacht. “Musk gebruikte zijn voetstuk als ’s Werelds Rijkste man om het Dogecoin Piramidespel te gebruiken en manipuleren voor winst, blootstelling en amusement.”
Verder verloop van Twitter
Daar komt dan nog eens bij dat de overname van Twitter niet van een leien dakje loopt. Vorige week uitte hij nog dreigementen dat hij de koop van het berichtenplatform zou laten afspringen. Volgens hem zou het bedrijf niet meewerken in het voorzien van de juiste data rond de hoeveelheid bots op Twitter. Begin deze week raakte bekend dat hij donderdag de werknemers van het platform zou toespreken. Tijdens zijn voordracht maakte hij al wel duidelijk dat er mogelijk herstructureringen zouden volgen, met mogelijke ontslagen als gevolg. Daarnaast praatte hij over zijn blik op de toekomst van wat Twitter moet worden, met enkele vermeldingen naar de komst van meer advertenties. Daarnaast haalde hij ook vreemd genoeg het bestaan van buitenaards leven aan.
Ondanks het spervuur blijft de vraag nu of dit Musk mogelijk kan overtuigen om het over een andere boeg te gooien. Eerder werd Musk na een reeks tweets met foutieve informatie op het matje geroepen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Zij verplichtten hem om al zijn tweets eerst door een advocaat te laten bekijken alvorens deze de wereld in te sturen. Hier heeft hij al meerdere malen tevergeefs beroep tegen aangetekend. Ook deze maatregel is er tot dusver nog niet in geslaagd het onvoorspelbare gedrag van Musk in te perken. Het wordt dus nog afwachten in welke mate Musk op alle aantijgingen zal reageren.