Arm’s nieuwste chipontwerpen klaar om Intel te beconcurreren

Arm
Het is nog geen 2023, maar Arm heeft met nieuwe cpu's en gpu's alvast wel bepaald hoe Arm-gebaseerde smartphones en laptops tegen dan gaan presteren.

Elke telefoon die je hedendaags in handen kan krijgen, maakt gebruik van chipontwerpen van Arm. Specifiek gaat het om losse onderdelen van chips die chipverkopers als Qualcomm of Intel met wat magie kunnen omzetten tot een processor voor smartphones of laptops. Ditmaal heeft Arm de cpu en gpu-ontwerpen voor het aankomende jaar voorgesteld. Qualcomm, MediaTek en anderen – zo mogelijk ook fabrikanten als Apple, Intel en AMD – nemen daar vervolgens een licentie voor af.

Mali en Immortalis-gpu’s

Onderdeel van de vernieuwde lineup zijn Arm’s nieuwe Immortalis-gpu’s en een update aan Mali-gpu’s die we kennen van eerdere generaties. Te beginnen bij de Immortalis-reeks. Voor Arm is het hun entree tot de ‘raytracing-scene’. Lichtinval in games wordt zo veel realistischer weergegeven – met speciale rekenkracht kan de wijze waarop reflecties worden getoond namelijk op het moment van spelen worden berekend. In de bestaande Mali-gpu-reeks kondigt Arm de Mali-G715 aan. Qua rekenkracht is deze gpu overigens niet gelijk aan de Immortalis-A715, ondanks de gelijkaardige naam. Zo krijgt de Mali-G715 tussen de 7 en 9 rekenkernen, terwijl Arm de Immortalis-gpu heeft ontworpen met 10 kernen.

Tweede generatie Armv9

Arm kondigde verder een uitbreiding aan van zijn X en A-serie cpu’s. Geheel nieuw zijn de chips wel niet altijd; zo lanceert de chipontwerper een tussentijdse refresh van de A510-rekenkern aan. Door de refresh van de LITTLE cpu-kern, ligt het energieverbruik ervan zo’n 5 procent lager. Op het gebied van prestaties zijn er geen winsten geboekt, zegt de ontwerper.

Een rekenkern die wel volledig nieuw is, is de Cortex-A715. Arm’s directe opvolger van de A710 zou qua rekenkracht in de buurt komen van de krachtige Cortex-X1-kern uit 2020. In vergelijking met de A710 moet de Cortex-A715 tot 20 procent minder stroom verbruiken en biedt hij tot vijf procent hogere prestatieniveaus.

Hekkensluiter in Arm’s reeks aankondigingen is de Cortex-X3. Net als de voorgaande ontwerpen, is dit een ontwerp gebaseerd op de tweede generatie Armv9-architectuur. Prestatiecijfers die Arm in zijn persbericht geeft stellen dat de Cortex-X3 tot “25 procent” meer prestaties levert ten opzichte van recente high-end vlaggenschepen. Ook maakt Arm de vergelijking met laptopchips. Op dat gebied, laat de chipontwerper weten, moet zelfs een prestatiewinst van 34 procent behaald kunnen worden.

Slag om de Arm houden

Arm noemt in zijn aankondiging altijd een hoop cijfers. Vergeet niet om daarbij enige slag om de arm te houden. Hoe een chip precies presteert hangt immers van meer factoren af, zoals hoe je smartphone- of laptopfabrikant de chip afstelt. Het is daarnaast lastig om het energieverbruik vanuit labomgevingen om te zetten tot realistische besparingen qua stroomverbruik.

Wanneer de eerste chips met de nieuwe Arm-ontwerpen in producten verschijnen is niet bekend. Qualcomm stelt zijn nieuwste Arm-processoren meestal in het laatste kwartaal van het jaar voor.

armsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken