Australië test eigen digitale munt
De aantrekkingskracht van digitale munten lijkt niet te stoppen. Ook Australië wilt mee op de digitale kar springen. Dat meldt de Reserve Bank of Australia (RBA) in een bericht op zijn website. Zij kondigden vandaag de start aan van een proefproject. Hiermee willen ze op een kleine schaal een digitale munteenheid uitbrengen. Het doel hiervan is om te zien wat de mogelijke voordelen zijn van de nieuwe munt. Dit project zou een jaar duren.
Voor het project gaat de RBA in zee met een industriegroep die gesponsord wordt door de overheid, het Digital Finance Cooperative Research Centre (DFCRC). Hierbij worden er verschillende belanghebbenden voor het project samengebracht, waaronder personen uit de academische en bedrijfswereld. Het onderzoek wilt vooral te weten komen wat de kansen zijn voor de munt en de echte gebieden waarin de technologie voordelen heeft ten opzichte van niet-digitale valuta.
Vorig jaar voerde de National Australia Bank al een onderzoek uit naar de mogelijkheid om met digitale munten te werken. Dit liep van 2020 tot 2021. Dit ging onder de noemer ‘Project Atom’. Hier werd er een eerste blik geworpen op de haalbaarheid van de digitale munt. Momenteel is het nog niet duidelijk hoe het project er juist uit zal zien. De munt kan zowel universeel worden ingeschakeld voor iedereen die ermee wilt betalen, of juist gericht worden op specifieke actoren binnen bepaalde groothandel-sectoren.
Ook in Europa
Naast Australië zijn er nog een hele reeks andere landen die met digitale munten willen experimenteren. Ook in Europa wordt er hard gewerkt aan de implementatie van een digitale euro. Hier vonden er al verkennende studies plaats. Als we de huidige tijdlijn echter mogen geloven, dan zal de uitwerking van de munt pas in 2023 van start gaan. Dit houdt, samen met de ontwikkeling van het omliggende kader, in dat we de digitale euro pas ten vroegste in 2025 mogen verwachten.