Nieuws

FCC komt met wetgeving om de ruimte te gaan opschonen

Satellieten ruimte FCC wetgeving
Satellieten mogen nu nog tot 25 jaar na het einde van hun missie in de ruimte zweven. De FCC wil die termijn voor de low-earth-orbit zone inkorten naar 5 jaar.

Als het aan de FCC (Federal Communications Commission) ligt verdwijnen satellieten binnenkort een pak sneller uit de ruimte nadat deze hun missie hebben afgerond. Nu wordt vaak verondersteld dat satellieten 25 jaar na hun laatste missie in de dampkring terechtkomen en opbranden. Die richtlijn is in de jaren ‘90 opgesteld door NASA, maar biedt niet de mogelijkheid bedrijven daaraan te houden – een eigenaar van zulk ‘ruimtepuin’ kan dus niet worden verplicht om zijn satelliet na 25 jaar terug te laten keren naar de aarde. Als het aan de FCC ligt tackelt nieuwe wetgeving die problemen.

Low-earth-orbit satellieten

Onderdeel van de nieuwe wetgeving is een vaste termijn van vijf jaar voor de terugkeer richting de dampkring. Die termijn geldt dus voor satellieten die niet meer actief gebruikt zijn en ‘levenloos’ in de low-earth-orbit zweven. Dat is een baan rondom de aarde op minder dan 200 kilometer hoogte. Verder stelt de Amerikaanse telecommunicatiewaakhond dat de wetgeving geldt voor Amerikaanse bedrijven, evenals buitenlandse bedrijven die zich in de VS willen vestigen.

Mocht deze wetgeving daadwerkelijk van kracht worden, dan volgt er eerst een transitieperiode van twee jaar. Bovendien stelt de FCC ‘ontheffingen’ te verlenen voor satellieten met wetenschappelijke doeleinden. Op die manier kunnen bedrijven op tijd aan de wetgeving voldoen en blijven missies die wetenschappelijke bijdragen kunnen leveren, voortbestaan.

Onder de streep helpt deze wetgeving volgens de FCC om de ruimte op te ruimen. De instantie zegt het “niet langer duurzaam” te vinden om satellieten in de low-earth-orbit te laten rondvliegen. Wat NASA betreft zal de wetgeving echter maar weinig opleveren. De ‘Europese ruimtevaartorganisatie’ zegt dat het inkorten van de termijn van 25 naar 5 jaar een reductie van 10 procent in satellieten in de LEO-zone oplevert. Desondanks zet de FCC zijn actie voort. Hierbij voert het ook aan dat het met deze wetgeving botsingen in de ruimte kan voorkomen, met name met actieve satellieten.

Is het wel aan de FCC?

Ondertussen wordt in de achtergrond ook gediscussieerd over welke partijen verantwoordelijk zijn voor zulke wetgeving. De FCC is nu weliswaar naar de voorgrond gestapt, maar hebben daarbij ook andere belanghebbenden – zoals de Office for Space Commerce – overgeslagen. Of het voorstel de eindstreep haalt is daarmee nog onduidelijk. De FCC stemt op 29 september over de wetgeving.

fccnasaruimte

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren