Nvidia onderzoekt RTX 4090 met gesmolten kabels
De RTX 4090, de nieuwste grafische kaart van Nvidia, is sinds 12 oktober te koop. Al sinds de onthulling ervan wordt het krachtige stuk computerhardware door controverse omhuld. De RTX 4090 mag dan wel een van de sterkste en snelste grafische processors ooit zijn, veel mensen stellen zich de vraag of dat de prijs wel waard is. De GPU is amper te krijgen in (web)winkels en als je hem vindt is hij ook nog eens waanzinnig duur: een upgrade kost al snel meer dan 2500 euro.
De RTX 4090 is ook een hele grote kaart, met afmetingen die eerder aan een Xbox Series S of Playstation 5 doen denken dan aan een computeronderdeel. De kans is groot dat bij de aankoop van deze nieuwste grafische kaart ook een nieuwe computercase hoort. Hoe groot en hoe duur ook, de RTX 4090 blijft ongemeen krachtig.
Grootverbruiker
Die kracht moet natuurlijk ergens vandaan komen. Onder de behuizing gaan maar liefst 16.384 CUDA-kernen schuil. Als die allemaal op volle toeren draaien zou de grafische kaart zo ‘n 450 Watt aan elektriciteit verbruiken. Met andere woorden: bij een uurtje gamen verbruikt deze GPU een halve kilowattuur, zonder de rest van het systeem er bij te rekenen.
Om zo een verbruik toe te laten komt de RTX 4090 met nieuwe aansluitkabels en een nieuwe connector, de 12VHPWR. De connector heeft 16 pins en dient voor systemen die nood hebben aan Very High Power – heel veel elektriciteit dus. De connector is dan ook geschikt om te gebruiken tot een verbruik van 600 Watt en kan zelfs pieken van 1200 Watt aan. Blijkt dat net die nieuwe connector voor problemen zorgt.
Smelten
Bij Cablemod waarschuwen ze er bijvoorbeeld voor dat het een slecht idee is om kabels te dicht bij de connecter te buigen. De pins in de 12VHPWR zijn een stuk kleiner dan in vorige generaties en druk van de kabel zou ervoor kunnen zorgen dat er pinnetjes los of scheef komen te zitten. Ook PCI-SIG, een consortium van techfabrikanten voor standaardvorming, waarschuwde ervoor dat de kabels in enkele gevallen zouden kunnen smelten.
Ondertussen postten twee Reddit-gebruikers foto’s van hun gesmolten kabels op internet. Nvidia gaat er natuurlijk vanuit dat hun kabels veilig zijn, maar onderzoekt de twee voorvallen in ieder geval wel.