Nieuws

Nieuw TikTok-beleid schendt Europese privacywetten

TikTok
De nieuwe gebruiksovereenkomsten van TikTok zou niet voldoen aan Europese privacyregels, dat zeggen juristen.

Bij TikTok werken ze sinds een tijd aan een nieuwe gebruiksovereenkomst en privacyverklaring. Vanaf vandaag treden die in werking, maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot: juristen zeggen dat de overeenkomsten in strijd zijn met Europese privacyregels.

Niet alle landen

In de nieuwe overeenkomst staat namelijk beschreven dat niet-Europese medewerkers ook data van Europeanen zullen kunnen inkijken. Concreet gaat het om medewerkers die vanuit elf landen toegang kunnen krijgen tot de gegevens. Om dat mogelijk te maken, gebruikt TikTok een standaardcontract dat goedgekeurd werd door de Europese Commissie. Alleen: dat is niet goed genoeg voor alle landen.

Voor Canada, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Japan en Zuid-Korea is er geen probleem. Voor Brazilië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, de V.S. en China moet de boel beter beveiligd worden. Een Europese rechter oordeelde dat TikTok de privacy beter moet waarborgen dan het standaardcontract voorziet. Daar geeft het Chinese bedrijf in de nieuwe privacyverklaring echter geen gehoor aan.

TikTok blijft ook stil over welke gegevens precies ingekeken zullen worden door buitenlandse medewerkers. Het bedrijf houdt vol dat gegevens alleen toegankelijk zijn in een “beperkte en veilige” context en dat er een autorisatieproces voldaan moet worden om de data in te kijken.

De Nederlandse NOS vroeg enkele juristen om zich in de nieuwe verklaring te verdiepen. Die verwezen het document naar de prullenmand. TikTok mag jouw gegevens immers alleen delen met zijn medewerkers als ze zich daarmee aan alle Europese privacybepalingen houden. Niemand lijkt er zeker van te zijn dat het ook zo gebeurt.

TikTok en de overheid

Vooral de Chinese roots van TikTok en het moederbedrijf ByteDance blijft de app roet in het eten gooien. Hoewel ByteDance alle banden met de Chinese overheid blijft ontkennen, zorgt de link tussen overheid en bedrijf voor zorgen in Europa. Hoewel TikTok meent nooit data met de Chinese overheid te delen, kan die het bedrijf er wel toe verplichten. In het kader van de nationale veiligheid zouden er bijvoorbeeld allerlei gegevens opgevorderd kunnen worden. Al bestaat de kans dat zoiets niet nodig is: heel wat TikTok-medewerkers hadden ooit een job bij de Chinese overheid of hebben er een tweede job. De banden tussen overheid en bedrijf lijken dus toch niet zo los te zijn als ByteDance beweert.

chinadataeuropagdprprivacytiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken