Nieuws

Apple verwijdert notch vanaf de iPhone 16 Pro

Dynamic Island notch Apple iPhone 14 Pro Max
© Unsplash
Apple maakt al sinds de iPhone X gebruik van Face ID voor zijn high-end iPhones. Die hardware werd telkens in een notch verwerkt; Face ID-sensors die onder het scherm werken maken dit straks overbodig.

Apple zou hiermee naar verluidt op de iPhone 16 Pro afscheid nemen van het ‘Dynamic Island’ dat het op de iPhone 14 Pro introduceerde. Wat overblijft is een hole-punch notch voor de selfiecamera. Die zou voorlopig niet onder het scherm geplaatst worden. Dat meldt de Koreaanse zakenkrant The Elec. Er wordt door de krant intussen wel volop gespeculeerd over een iPhone met een selfiecamera onder het scherm die na de 16-serie verschijnt.

Voorlopig, in elk geval tot en met 2024, als Apple de iPhone 16-serie uitbrengt, hoeven we daar niets van te verwachten. De enige wijziging die Apple op die smartphone doorvoert is dat de module voor Face ID ook onder oledschermen werkt. Vergelijkbaar met vingerafdrukscanners die onder het scherm geplaatst worden, wordt hiervoor het oled-paneel doorzichtig gemaakt. Bij zulke type schermen hoeft daarvoor enkel de folie achter de pixels verwijderd te worden.

Face ID onder het scherm

Daar begint echter pas het werk voor Apple. Om de Face ID-module te laten werken achter de oledpixels moet de sensor weerkaatste lasersignalen door de pixels kunnen opvangen. Pixels zullen de lichtdoorgang echter gedeeltelijk blokkeren, wat betekent dat de Face ID-sensor onvoldoende data op kan vangen om te verifiëren of jij toegang mag krijgen tot het toestel. Een oplossing hiervoor is om extra ruimte open te laten tussen pixels om de lasersignalen doorgang te laten vinden.

Voor Apple zou die oplossing wel betekenen dat het moet inboeten op beeldkwaliteit. Samsung en ZTE gebruikten deze techniek eerder al voor hun selfiecamera’s onder het scherm. Staan de pixels bij de cameramodule aan dan zie je duidelijk dat de pixeldichtheid daar lager ligt. ZTE liet op de Axon 30 Ultra zien dat de techniek betert, en dat de pixels minder zichtbaar zijn. Met de budgetten die Apple aan R&D spendeert moet dat minpuntje op termijn wel weg te poetsen zijn. Tegelijk zijn we er nog niet én is het bovenal onzeker of Apple die richting verkiest.

Apple stopt met Qualcomm-modems

Over de iPhone 16-serie gesproken; het is de eerste iPhone-reeks met Apple-modems voor mobiele data, wifi en bluetooth. Dat weet Bloomberg. Apple kocht hiervoor in 2019 de modem-divisie van Intel over. Na een patentoorlog met Qualcomm beloofde de techgigant in 2020 nog vier jaar lang modems af te nemen bij de chipleverancier. Aangezien die termijn volgend jaar afloopt, werkt het Amerikaanse bedrijf hard door aan de ontwikkeling van zijn eerste in-house modems.

Die modems zullen overigens niet enkel mobiele datasignalen kunnen ontvangen. Apples modem verwerkt mogelijk ook wifi en bluetooth-signalen. Hierdoor zou de techgigant ook direct zijn afhankelijkheid van Broadcom afbouwen, dat nu nog wifi en bluetooth-componenten levert. Door mobiel internet, wifi en bluetooth op één chip te combineren bespaart Apple niet alleen op energieverbruik; zo’n alles-in-één chip neemt namelijk ook minder ruimte in op het moederbord.

Appleiphone 16mobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken