Nieuws

Hacker biedt voor tweede keer data van Belgen aan

hackers datalek
© iStock
Opnieuw circuleren de bankgegevens van een groep Belgen op het internet. Het is de tweede keer op korte tijd dat een hacker data van Belgen aanbiedt.

De data worden aangeboden door een onbekende hacker op een forum. Naam, geboortedatum, telefoonnummers, e-mail- en thuisadressen en bankrekeningsnummers: de dataset bevat het allemaal. Data News kon de voorbeelddata inkijken en bevestigt dat de informatie in veel gevallen klopt. Zo’n 240.000 mensen zien hun gegevens online verschijnen, waarvan een kwart met bankrekeningnummer.

De voorbeelddata die door Data News ingekeken kon worden, bevat hoofdzakelijk gegevens van zestigers en 60-plussers. Dat het lek niet vertrekt uit een Belgische bank, wordt duidelijk uit het feit dat er van meer dan één bank rekeningnummers worden aangeboden.

Dit datalek doet erg sterk denken aan het datalek van december vorig jaar. Toen werden op kerstdag de gegevens van 300.000 Belfius-klanten te koop gesteld. Gelijkenissen tussen de twee lekken doen vermoeden dat het om dezelfde bron gaat: de data verschijnt namelijk op hetzelfde forum als het lek van twee weken geleden. De hacker lijkt ook banden te hebben met callcenter-medewerkers die de data aanleveren – opnieuw een gelijkenis met het vorige lek. Tegelijkertijd is de data wel op een andere manier geformatteerd en vormgegeven.

Met andere woorden: het is onduidelijk of we met een nieuw datalek te maken hebben en of het om dezelfde dataset gaat die eerder al tevoorschijn kwam. De hacker is erg vaag over de bron van de Belgische gegevens. De mogelijkheid bestaat dat dezelfde dataset, afkomstig van dezelfde bron, opnieuw te koop wordt aangeboden. Even goed is het mogelijk dat de data volledig nieuw is en van een andere bron komt.

Misbruik voorkomen

Momenteel is er geen manier om na te gaan of jouw gegevens in het lek voorkomen. Je kan dan ook niets doen om de gevolgen van het lek te minimaliseren. Wel is het aangeraden om de komende maanden waakzaam te zijn bij het openen van je e-mails en de bijlagen en links die je zo doorgestuurd krijgt. Vermoedelijk zal de data gebruikt worden om (gerichte) phishingmails naar mensen te sturen. Controleer dus steeds of je de afzender van een bericht vertrouwt.

Beveiligingcybercriminaliteitdataleknieuwsphishingslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken