Apple mag lekken interne data niet verbieden
Met die uitspraak wijst de waakhond in de richting van een opmerking van Apple-CEO Tim Cook. Die liet in een e-mail aan medewerkers weten dat mensen die lekken “niet bij Apple thuishoren”. Met de e-mail hindert de CEO volgens de National Labor Relations Board medewerkers bij het uitoefenen van hun (arbeids)rechten. Cook wordt overigens niet specifiek genoemd door de NLRB, wel spreekt de waakhond over “hooggeplaatste leidinggevenden”.
‘Cook creëerde een angstcultuur’
Cook reageerde met zijn e-mail, die hij in september 2021 verstuurde, op interne kwesties die naar de pers werden gelekt. Via de lekken raakte onder andere bekend dat Apple coronatesten wilde verplichten voor niet-gevaccineerde medewerkers. Ook lekte informatie uit over Apples thuiswerkbeleid en de rechtszaak die Apple begon te voeren tegen Epic Games.
Het bedrijf zou er volgens de Apple-CEO alles aan doen om te achterhalen wie de informatie naar buiten gelekt had. Er werd niet meteen gedreigd met sancties, maar de reden voor het uitsturen van de e-mail was duidelijk; als mensen wisten dat Apple medewerkers op de hielen zat die data via de pers naar buiten lekten, zouden zij daar mogelijk mee stoppen.
Tegelijk betekent dit ook dat medewerkers zich beperkt voelen om arbeidskwesties te delen met externen, om daar zo aandacht voor te vragen. Zodoende kon de e-mail bijdragen aan het creëren van een angstcultuur waarbinnen je mond gesnoerd wordt. Juist dat hekelt de NLRB en vormt nu dus aanleiding voor de klacht.
Schikking of gerechtelijke procedure
De waakhond waarschuwt Apple dat het medewerkers dus niet ‘het recht mag ontnemen’ om te communiceren wat er binnen het bedrijf gebeurt. Daarbovenop moet Apple een schikking treffen met de arbeidsinspectie, of wachten op de formele aanklacht van de NLRB. De NLRB heeft geen macht om zelf een strafeis – in de vorm van een geldboete – op te leggen, maar kan wel een rechter vragen om zo’n straf aan de techgigant op te leggen.
Apple heeft niet gereageerd op de kwestie van de NLRB. Ongeweten is dus of het bedrijf van plan is om een schikking met de waakhond te treffen. Met de zaak tegen Apple zet de NLRB alvast een sterk precedent voor andere (tech)bedrijven die interne ontwikkelingen binnenboord te houden.