Nieuws

Windows 11 nog altijd niet bijzonder populair

windows 11 22H2
Het gebruik van Windows 11 neemt gestaag toe maar is bij lange na niet gelijk aan dat van Windows 10. Eind 2022 draaide Windows 11 op 16,9 procent van alle Windows-systemen.

Windows 11 moest het in januari 2022 nog doen met een marktaandeel van 2,6 procent. De stijging naar 16,9 procent in december is dan ook best fors te noemen. Die forse stijging valt samen met een forse verschraling van het aandeel van Windows 10, dat daalde van 82,5 procent in januari naar 68,8 procent in december. Vermoedelijk is die verschuiving grotendeels het gevolg van gebruikers die een sprong in het diepe waagden, en hun computer naar Windows 11 hebben geüpdatet.

Windows 7 blijft overeind

Opvallend is verder de populariteit van Windows 7. In de statistieken van Statcounter lieten slechts 0,7 procent van alle Windows-gebruikers het besturingssysteem in 2022 achter zich. Vermoedelijk is het wel snel gedaan met de faam van het in 2009 gelanceerde besturingssysteem. Microsoft stopte, na enkele jaren zogenoemde Extended Security Updates te hebben geboden, definitief de support voor de verouderde versie. Windows 8.1 beging in december hetzelfde lot maar veel gebruikers zal dit niet storen: in december had dat OS een aandeel van 2,6 procent.

Nu eigenlijk enkel nog Windows 10 en Windows 11 worden ondersteund, is de verwachting dat het aandeel van het nieuwe besturingssysteem nog wel door zal stijgen. Tegelijkertijd is dat ook eindig: veel oudere systemen, van desktops tot laptops, missen de vereiste TPM-module (trusted platform module). Zulke chips zijn pas sinds de 8e generatie Intel- en 2e generatie AMD Ryzen-processors in laptops en desktops aanwezig. Oudere systemen bevatten wellicht zo’n module, maar dat hangt af van het model dat je ooit aanschafte.

Nieuwe Windows-systemen worden inmiddels standaard van zo’n TPM-chip voorzien. Bovendien, tenzij je een heel oud model aanschaft, draait daar nu standaard Windows 11 op. Je hoeft dan dus niet meer eerst zelf te updaten en mag er vrij zeker van zijn dat Windows 12 over enkele jaren ook zonder enige problemen functioneert. Vrij zeker: je weet immers nooit of het Windows-team plots met onhaalbare eisen om de hoek komt zetten.

Windows blijft marktleider

Kijken we naar de algehele OS-markt, dan is Microsoft ook daar reeds marktleider met een aandeel van 75,3 procent. Alleen Apple weet met MacOS nog boven het maaiveld uit te komen, met 14,7 procent van de markt. Linux valt ongeveer samen met ChromeOS, op een aandeel van 2,9 procent. Windows blijft dus heer en meester, al mag dat geen verrassing zijn gezien iedere fabrikant buiten Apple voor Microsofts besturingssysteem kiest.

businesssliderwindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken