Nieuws

Zoveel kost het om de iPhone 14 Pro Max te maken

Productiekost iPhone 14 Pro Max
Analisten van Counterpoint claimen dat de iPhone 14 Pro Max (128 GB) zo'n 17 dollar duurder is om te produceren dan de iPhone 13 Pro Max.

Volgens de analisten is het overgrote deel van deze kost afkomstig van de A16 Bionic-chipset. Die zou 11 dollar duurder zijn om te produceren in vergelijking met de A15 Bionic uit de iPhone 13 Pro Max. Counterpoint claimt daarnaast dat de kosten van de cameramodule met 6,30 dollar stegen ten opzichte van zijn voorganger. De prijsstijging van de camera’s komt met name ten goede aan de primaire camera van 48 MP, die 65 procent groter is dan zijn voorganger. Apple voegde bovendien autofocus toe aan de selfiecamera, wat de kosten eveneens deed stijgen.

Meer dan alleen componenten

Opvallend is verder dat het OLED-scherm duurder is geworden wegens zijn always-on-functie in de software. Althans, dat claimen de analisten. Gezien de prijsstijging van 17 dollar bijna volledig door de chipset en camera’s is opgesoupeerd, lijkt de prijsstijging van het scherm alvast minimaal, tenzij kosten van andere componenten juist flink zijn gedaald. Dat de kosten van het scherm stegen, zou ook een gevolg kunnen zijn van het nieuwe Dynamic Island, dat nu bovenaan het scherm zweeft.

Al met al stegen de productiekosten met 3,7 procent, van ongeveer 447 naar 464 dollar. 20 procent van dat bedrag werd nu uitgegeven aan de chipset (was 18 procent), terwijl het scherm steeg van 19 naar 20 procent. Kosten in de overige-categorie daalden juist, van 38 naar 36 procent. Dat Apple slechts een stijging van 3,7 procent zag in ‘componentkosten’, betekent tegelijk niet dat je met die gegevens het hele kostenplaatje voor ogen hebt. Uitgaven voor personeel en transport stegen sinds de coronacrisis namelijk razendsnel en worden niet in de berekening meegenomen.

Aanhoudende inflatie zorgt er immers voor dat Apple genoodzaakt is de lonen (verder) te verhogen. Kosten voor marketingactiviteiten stijgen door diezelfde oorzaak ook naar nieuwe hoogten. Hoewel bedrijven steeds vaker besparen op zulke kosten, moeten ze consumenten in de economisch zware tijden er alsnog van zien te overtuigen hun toestellen te kopen. Bovendien ontwikkelt Apple steeds meer componenten zelf, wat op korte termijn de R&D-kosten eerst flink doet stijgen.

Kostendaling voor Apple

Waar Apple zijn kosten voor de iPhone dus zag stijgen, daalden ze juist voor Google. Die spendeert per geproduceerde Pixel 7 Pro zo’n 413 dollar om het toestel te maken, meldt Counterpoint. Volgens TechInsights kostte de Pixel 6 Pro nog 485,50 dollar om te produceren. Een daling van ruim 72 dollar op één jaar tijd dus.

Gezien Counterpoint geen berekening maakte over de 6 Pro, is niet bekend hoe de componentprijzen van de twee Pixel-smartphones vergelijken. Mogelijkerwijs is de chipset van de 7 Pro een pak goedkoper gezien deze op veel punten identiek is aan die van de 6 Pro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business