Nieuws

‘Dit zijn de Sonos Era 100 en Era 300, eerste details zijn bekend’

Sonos Era 100
Sonos lanceert binnenkort de nieuwe Era-speakerreeks, dat weet The Verge. Het nieuwsmedium verkreeg ook de eerste beelden van de Era 100 en Era 300-speakers.

Begin februari gaf Sonos-topman Patrick Spence ons een eerste glimp van wat komen gaat. De speakergigant onthulde dat toen het werkte aan een nieuwe Era-reeks die de concurrentie moet aangaan met de slimme speakers van Apple en Google. Wanneer de speakers op de markt zouden komen bleef toen nog een mysterie. The Verge onthult ditmaal dat Sonos de Era-reeks mogelijk al in maart wil lanceren.

Era 100 als Sonos One-opvolger

Tijdens het lanceringsevenement in maart onthult Sonos zowel de Era 100 als Era 300, dat zegt de website. Met de Era 100-speaker introduceert het bedrijf een regelrechte concurrent voor zijn One-speaker. The Verge verwacht dat de Era 100 als opvolger dient van de huidige One. Het design van de speakers is alvast grotendeels gelijk aan dat van de One, met als enige uitzonderingen de aanraakstrip bovenaan en het rondere ontwerp. Intern heeft Sonos wel de nodige aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van zijn ‘One’.

Sonos voegde volgens het nieuwsmedium namelijk een tweede tweeter en grotere mid-woofer toe aan de Era 100. Hiermee kan de speaker, in tegenstelling tot de One, een stereo geluidsbeeld tonen. Hoe de stereo-ervaring in de praktijk uitpakt is nog wel de vraag, het gaat uiteraard om een enigszins compacte speaker.

Sonos Era 300
Era 300 – Beeld: The Verge

Ruimtelijk geluid via 6 drivers

Met de Era 300 verkiest Sonos wel een geheel nieuwe richting, met een ontwerp dat we niet kennen van eerdere modellen van het merk. Bovendien kan de speaker ruimtelijk geluid en Dolby Atmos bieden via de zes geïntegreerde drivers. Aanstaande kopers kunnen de Era 300 in combinatie met een Arc of Beam (Gen 2) soundbar dienst laten doen als achterste luidsprekers in home entertainment-opstellingen. Uiteraard kan de speaker ook losstaand worden gebruikt.

Gebruikers die willen genieten van ruimtelijk geluid in hun muziek, zijn voorlopig aangewezen op Amazon Music Unlimited. Die muziekstreamingsdienst bereikte een overeenkomst met Sonos om spatial audio-tracks naar de Era 300-serie te streamen. Er zijn voorlopig geen andere muziekstreamingsdiensten die dit formaat ondersteunen. Verder onderhandelt de speakergigant met Apple over een overeenkomst om Apple Music’s Dolby Atmos-bibliotheek beschikbaar te krijgen op de Era 300. Op welk punt in de onderhandelingen de partijen staan en of ze worden afgerond voor de lancering van de Era-reeks, is niet bekend.

Sonos Era 300 achterste luidspreker
De speakers kunnen ook worden ingezet als achterste luidsprekers – Beeld: The Verge

Wifi- én Bluetooth-ondersteuning

Qua connectiviteit zit de Era-reeks op gelijk niveau met speakers als de Move. Je kan de Era 100 en 300 dus niet alleen via Wifi aansturen: ze hebben ieder namelijk ondersteuning voor Bluetooth 5.0. Bovendien beschikken ze over usb-c-line-in om muziek aan te voeren via usb. Apple AirPlay 2 keert ook terug op de Era-reeks, evenals Trueplay-tuning. Hiermee stellen de speakers hun output af op de ruimte waarin ze staan. Volgens The Verge werkt dit voortaan ook op Android-toestellen. Voor die tuning maken de speakers dan gebruik van ingebouwde microfoons van de speakers zelf. Op iOS blijft dit wel werken met de microfoons van de smartphone.

Aan deze technologische hoogstandjes hangt ook een prijskaartje. Volgens de website kost de Era 100 zo’n 250 dollar (omgerekend 235 euro, exclusief btw). Het high-end model, de Era 300, kost straks 450 dollar (ongeveer 422 euro, exclusief btw). Hoe die prijzen geconverteerd worden naar europrijzen blijft altijd gissen. Wel mag je verwachten dat de Era 300 goedkoper wordt dan de Five, waarmee hij mogelijk de concurrentie aangaat, die een adviesprijs van 649 euro meekreeg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business