Iedereen operator
Vereenvoudigde toegang tot de telecommarkt was een van de streefdoelen van de nieuwe telecomwet, die intussen zowat een jaar in voege is. Maar die eenvoud dreigt te worden ondergraven door een al te strikte toepassing van de wet. Zo zouden veel meer bedrijven als telecomoperator worden aanzien dan wenselijk is. Met alle gevolgen vandien.
‘Talloze ondernemingen dreigen nu aangifte te moeten doen van een openbaar communicatienetwerk, terwijl hun netwerk enkel bestemd is voor intern gebruik of voor gebruik binnen een gesloten gebruikersgroep. Zij zijn eigenlijk IT-gebruiker, maar worden aanzien als aanbieder van een openbaar netwerk’, vertelt Danielle Jacobs van Beltug, de vereniging van professionele telecomgebruikers.
Ze verwijst naar het voorbeeld van advocaten of andere vrije beroepen die een gezamenlijke IT-cel opzetten. Of naar het vaak voorkomende geval van een financiële instelling die netwerkdiensten aanbiedt aan andere agentschappen binnen de groep.
Volgens Jacobs komt bij wijze van spreken ‘de halve economie’ in aanmerking voor het operatorstatuut, met de nodige administratieve overlast en bijhorende rechten en verplichtingen tot gevolg. Een intussen aangekondigd amendement met bijkomende voorwaarden om te ontsnappen aan het operatorstatuut zou onderweg zijn.
Maar volgens Jacobs brengt dat weinig zoden aan de dijk en blijven we nog wel een tijdje zitten met deze bepalingen. ‘Voorlopig telt ons land officieel dus veel meer operatoren dan goed is.’