Nieuws

Aantal commerciële hotspots neemt fors toe

 

Marktonderzoeker ABI Research concludeert dat in het afgelopen jaar het aantal commerciële draadloze hotspots is gegroeid tot 143.700 stuks. Dat is een groei van 47 procent. Het merendeel van de hotspots staat in Europa en de Verenigde Staten.

Ruim driekwart van alle commerciële hotspots zijn dus in het Westen te vinden, maar ABI Research ziet een sterke groei in Azië. “In dit tempo worden Amerika en Europa tegen 2011 ingehaald”, stelt onderzoeker Stan Schatt.

Europa heeft voorlopig nog de voortrekkersrol met ruim 57.000 hotspots. De groei is vooral te danken aan cafés en restaurants. Fastfoodrestaurant McDonalds heeft in 680 van de 4.000 Europese vestigingen draadloos internet aangelegd.

Hotels installeren tegenwoordig ook vaak hotspots. Wereldwijd telde ABI Research er bijna 40.000. Tegen 2010 verwachten onderzoekers dat het aantal is toegenomen tot 109.000 stuks.

In een gerelateerd bericht meldt zustersite Silicon.com dat het met de tarieven voor draadloos internet in hotels bar gesteld is. Gemiddeld wordt in een Londens hotel voor een half uurtje internettoegang 10 pond (15 euro) gevraagd.

Als dat al exorbitant lijkt: het Jumeirah Carlton Tower Hotel in Knightsbridge vraagt per nacht omgerekend maar liefst 679 euro voor WiFi-toegang. Lezers van Silicon.com noemen dat diefstal op klaarlichte dag. Slechts vier vijfsterrenhotels in Londen bieden gratis internet voor gasten, concludeerde het tijdschrift.

Ondertussen timmert FON ook in Europa aan de weg. Wie voor 29 euro een La Fonera-router koopt, biedt een klein deel van zijn internetverbinding aan andere FON-gebruikers aan. FON-leden mogen gratis gebruikmaken van alle FON-hotspots.

In de Verenigde Staten zijn momenteel bijna 14.000 FON-routers actief. In thuisland Spanje zijn dat er bijna 11.000, waarna het aantal snel terugloopt. In Nederland waren in september 2.211 FON-router uitgeleverd. België staat niet in de top tien.

In totaal bestaat de top tien uit 55.761 routers. Eind oktober besloot FON de routers niet langer gratis te verspreiden, omdat er voldoende groei was gerealiseerd.

businesshotspotitprofessionalnetwerknieuwsripoffwifi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600