Nieuws

Klacht van Sisvel aanleiding voor inval op CeBIT

 

CeBIT 2007 werd donderdag opgeschrikt door een inval van de Duitse politie. Bij verschillende standhouders zijn producten in beslag genomen.

Aan de basis van de inval lag een klacht van het Italiaanse bedrijf Sisvel, dat vorig jaar de Sansa-muziekspeler van SanDisk van de IFA liet verwijderen. Reden genoeg voor ZDNet om eens met Sisvel te gaan praten.

Toeval of niet, maar daags na de spraakmakende actie op CeBIT maakte Sisvel bekend dat het een akkoord heeft bereikt met SanDisk over de Sansa-affaire. SanDisk krijgt een licentie voor de patenten op MPEG Audio die Sisvel verdedigt. In ruil staakt Sisvel de juridische en administratieve procedures tegen SanDisk.

‘De actie tegen SanDisk op IFA was de eerste keer dat we een juridische actie in de openbaarheid brachten’, zegt Alberto Leproni, pr-verantwoordelijke van Sisvel. ‘We hadden eerder al contact met hen gehad, maar zij wilden niet tot een overeenkomst komen. Daarom hebben wij een klacht ingediend en heeft het Duitse gerecht – niet wij, maar de rechter – geoordeeld dat de Sansa van de IFA-beursvloer moest verdwijnen. Op CeBIT gebeurde hetzelfde: een aantal bedrijven schendt de patenten op de MPEG Audio-technologie. Het is onze taak om de rechten van de patenthouders te verdedigen.’

Sisvel werd 25 jaar geleden opgericht door ingenieur Roberto Dini als spin-off van de Italiaanse firma Indesit. Dat bedrijf had besloten om uit de televisiemarkt te stappen, maar Dini geloofde dat het opgebouwde intellectueel eigendom kon blijven renderen. De patenten, waaronder een voor het ‘on-screen display’ (OSD) waarmee instellingen als volume en contrast visueel geregeld worden, zijn ondergebracht bij Sisvel. Voor elke televisie die OSD bevat, ontving Sisvel gedurende de looptijd van het patent 2 Duitse mark.

In de loop der jaren kon Sisvel nog heel wat patenten aan zijn portfolio toevoegen. Vaak ging het om uitvindingen waaraan meerdere partners samenwerkten. Dat is ook het geval voor de patenten rond MPEG Audio Layer III (MP3), die ontwikkeld werden door Philips, het Institut für Rundfunktechnik, France Telecom en Télédiffusion de France. Sisvel sloot al met meer dan achthonderd bedrijven licentieovereenkomsten voor MPEG Audio.

‘Vandaag kun je niet om het belang van intellectueel eigendom heen. Vroeger was het businessmodel rechtlijnig: een bedrijf investeerde in research and development en ontwikkelde zo een product dat op de markt kwam en winst opleverde’, stelt Leproni. ‘In een IP-gebaseerd model leidt R&D tot patenten, dat dan in licentie gegeven wordt en zo tot winst leidt. Die dan weer geïnvesteerd kan worden in R&D.’

In Europa is Sisvel de actiefste verdediger van patenten en handelsmerken. In de periode 2004-2005 zat het bedrijf achter 27 procent van alle preventieve acties in de ICT-sector. Computerbedrijf HP komt op de tweede plaats. Ook in de elektronicamarkt is Sisvel de agressiefste klager, met negen procent van alle acties – voor gsm-reus Nokia.

businessinvalitprofessionalnieuwssisvel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken