Geen netwerkproblemen op Dag van de Download
De grote downloadactie die belangenvereniging Tik afgelopen zondag hield, had geen impact op de netwerkcapaciteit van Belgacom en Telenet. Dat zeggen beide bedrijven in een gesprek met de redactie. Op voorhand tekenden in totaal 8557 mensen in op de actiesite Dagvandedownload.be. Hiermee protesteerden ze tegen de datalimieten en abonnementsprijzen van de twee providers.
Uit de eerste cijfers van Tik (Telecom- en InternetKlanten) blijkt dat het gemiddelde downloadvolume van de deelnemers op 8,5 gigabyte ligt. Dat is zeventig procent van de twaalf gigabyte die Belgacom en Telenet aanbieden bij hun standaardabonnement. Onder de deelnemers waren ook surfers van alternatieve providers die méér kunnen downloaden dan de bovenstaande limiet. Toch heeft de totale groep van grote gebruikers geen netwerkproblemen veroorzaakt. Dat verklaart Telenets PR-manager Brigitte Lagrou. “We zien op zondag altijd een piek en deze keer lag die hoger dan vorige zondag, maar het was niets noemenswaardig.”
Ook bij Belgacom bleef het bij een storm in een glas water. “Het team dat de verbindingen die dag in de gaten hield, heeft geen verschil gemerkt”, zegt woordvoerder Jan Margot. “De trafiekpiek lag zelfs lager dan in het begin van de maand. Maar dit komt omdat grote gebruikers vooral in het begin van de maand veel downloaden, wanneer hun volume wordt hersteld.”
Te weinig geïnvesteerd
Tik is blij dat er geen capaciteitsproblemen zijn geweest. “Eigenlijk kunnen ze dus wèl hun limieten afschaffen”, verklaart Luc Stroobant in naam van de organisatie. De actie was volgens hem ook een manier om aan te tonen dat de groep van zware gebruikers de stabiliteit niet in gevaar brengt. Toch is dit juist het argument dat de grote providers aanhalen. “Vergelijk het met een zwembad in je tuin. Als iedereen dat tegelijk laat vollopen, zit je met een tekort”, verklaart Lagrou. Volgens de providers komt het er in praktijk op neer dat de doorsnee gebruiker internetproblemen krijgt als iedereen onbeperkt kan downloaden.
Stroobant veegt dat argument van tafel. “Hoe komt het dan dat het netwerk in Nederland niet volzit? Daar kan het wel zonder limiet tegen betere voorwaarden en daar duiken ook geen problemen op.” Tik concludeert daarom dat deze twee grootste spelers van ons land te weinig hebben geïnvesteerd in hun netwerk, in vergelijking met het buitenland. De organisatie wil nu met haar eigen gegevens een dossier aanmaken en dit gebruiken in de gesprekken met Telenet en Belgacom. Het blijft echter koffiedik kijken of de twee zullen toegeven aan de vraag van de grootgebruikers, of hen subtiel zullen doorverwijzen naar de alternatieve providers.