Nieuws

Vijf manieren om uw opslagkosten te drukken

Het wordt steeds moeilijker voor een groeiend bedrijf om de investering in opslag betaalbaar te houden. U zou verschillende kostenbesparende alternatieven kunnen overwegen. Wij zetten er voor u vijf op een rij.

1) Verwijderbare schijf 
Voor bedrijven met een beperkte hoeveelheid op te slagen gegevens is een verwijderbare schijf zeker te overwegen. De technologie voor dergelijke schijven staat evenmin stil. Zo kan men met sommige leveranciers tegenwoordig al backups nemen van open bestanden, zodat de herstelpunten zeer recent kunnen zijn, zelfs met bestanden die de hele dag door in gebruik waren. En ook bestanden opstarten vanaf de verwijderbare schijf hoort vaak tot de mogelijkheden. Voor een snel groeiend bedrijf is dit misschien niet de beste oplossing: voor je het weet, ben je wekelijks extra schijven aan het bestellen.

Waar voor uw geld? Voor ongeveer honderd euro vindt u al externe harde schijven van 60 GB (bijvoorbeeld de door PC Magazine bekroonde LaCie Little Disk), inclusief backup software.  

 2) NAS
Network-attached storage (opslagmedia in het netwerk gekoppeld net als eenpc of server) is een volgende stap voor bedrijven die al zwaardere opslagbehoeften hebben. Niet alleen zal de opslagcapaciteit gevoelig hoger liggen, de meeste NAS-toestellen hebben ook verschillende harde schijven in een of andere RAID-combinatie die ontdubbeling van de gegevens mogelijk maken.
 
Doordat NAS-storage in het netwerk wordt geplaatst, kan eenvoudige backup software zorgen voor een kopie van alle in dit netwerk gekoppelde pc’s en servers. Maar dan lopen de opslagbehoeften al snel op tot meerdere terabytes. U kunt meestal ook bepalen wie toegangsrechten krijgt tot deze backups. De instapprijs voor NAS-opslag ligt al wat hoger maar u krijgt er dan ook meer mogelijkheden inzake beheer, uitbreidbaarheid en volledige redundantie bij.

Waar voor uw geld? Voor al dit fraais betaalt u al wat meer dan voor een rechtstreeks gekoppelde schijf. Maar ook hier vallen de instapmodellen best mee. Voor Windows-omgevingen heeft Iomega de NAS 250d tegen 1.179 euro voor 500GB, of 2.369 euro voor 1,5TB. Deze reeks wordt bestuurd door Windows Storage Server 2003 R2, en ondersteunt RAID levels 0, 1 en 5. 

3) SAN
Volgens EMC is ook in de KMO-markt ruimte voor betaalbare SAN-producten. Dat wilden ze bewijzen met de lancering van hun Clariion AX4 vorige maand. Dit ‘instapmodel’ komt met een minimumcapaciteit van 4 terabyte. “Niet overdreven”, vindt EMC Belux’ country manager Geert Van Peteghem, "thuis heb ik per slot van rekening ook al 2 terabyte aan gegevens."

Het belangrijkste argument om in een dergelijke infrastructuur te investeren, is dat het een heel open groeipad biedt voor verdere opslagbehoeften, zonder extra kosten in connectiviteit. Het toestel ondersteunt zowel fibre channel als iSCSI, en u kunt er verschillende types schijven in kwijt. Er is ook ruime ondersteuning van VMware, zodat dit platform perfect aansluit op de virtualisatie op servervlak, een andere vorm van kostenbesparing. In de VS hebben al bedrijven met amper 15 werknemers voor dit model gekozen. Belangrijker dan het aantal werknemers is het aantal servers: vanaf een vijftal servers wordt dit model het bekijken waard. 

Waar voor uw geld? Het instapmodel van de Clariion AX4 kost iets meer dan zesduizend euro. Daarvoor krijgt u alle bovenstaande functionaliteit met 4 terabyte capaciteit, en een hele rist software voor replicatie van gegevens.

4) Storage as a service
U kunt ook opteren om uw opslag volledig uit te besteden en backups over het netwerk naar een externe provider te sturen. Dit kan een interessant model zijn voor kleinere bedrijven die geen zin hebben om te investeren in kennis over storage. Maar u dient wel te beseffen dat, ook al hebt u een volledig sluitend contract over de beschikbaarheid van de gegevens met die externe leverancier, als hij hier niet in slaagt, u toch met de gevolgen zit opgezadeld. In vele gevallen bent u trouwens zelf verplicht om eerst na te denken welke bestanden bedrijfskritiek zijn voor u de online backups kunt starten.

Hosted storage, zoals deze vorm van opslag vaak wordt genoemd, vinden we vooral bij hostingbedrijven zoals BT, Combell en Hostbasket (nu Telenet), ook als onderdeel van een vollediger hostingpakket. Opvallende vaststelling: Sun, dat enkele jaren geleden luidkeels het model van een dollar per gigabyte per maand verkondigde, heeft in België tot dusver geen enkele klant voor dit aanbod. “Maar we verkopen wel aan leveranciers die dit model wel hanteren,” vult Johnny Vermaelen, storage practice country manager van Sun Microsystems België aan.

Waar voor uw geld? Bij Combell betaalt u voor een abonnement voor opslag van meer dan 5 GB 15 euro per maand. Daarbovenop betaalt u nog een prijs per maximum opslagcapaciteit, voor 50 GB is dat bijvoorbeeld 87,5 euro per maand. Daar komen dan nog vijftig euro eenmalige installatiekosten bij en maandelijks 75 euro extra voor Exchange of SQL Server.

5) Softwareoplossingen
Bovenstaande producten worden meestal ook met bijhorende software geleverd voor backup en restore van gegevens. Vaak gebeurt dat ook live, zonder dat bestanden of toepassingen moeten worden gesloten. Maar er zijn ook oplossingen die louter op software zijn gebaseerd en waarvoor u dus geen extra hardware nodig heeft.

Acronis’ software, bijvoorbeeld, partitioneert uw harde schijf en reserveert een deel van de schijf voor backups. Dit voorbehouden deel is ook niet meer zichtbaar voor de gebruiker, noch voor eventuele virussen, die wel de rest van de schijf kunnen beschadigen. Dit is geen ideale algemene oplossing voor zelfs middellange termijn maar kan wel een extra gevoel van veiligheid geven aan wie regelmatig weg is van het kantoor, zonder kans om de gegevens op te slaan.

Waar voor uw geld? De opslagcapaciteit is theoretisch de helft van uw harde schijf, maar in praktijk heel wat minder: u dient ook voldoende ruimte vrij te houden voor nieuwe gegevens en toepassingen. De instapprijs voor de Acronis-Backup van een server is 529 euro.

besparingbusinesscapaciteititprofessionalnieuwsopslagsmartbusinesstrendsentipszakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken