Van Dale ontkent verzoek Microsoft om msn’en te schrappen
Microsoft heeft een brief naar Van Dale gestuurd, waarin het de uitgever van woordenboeken verzoekt om bij het werkwoord msn’en te vermelden dat het om een beschermde merknaam gaat.
Microsoft stuurde de brief nadat het Nederlandse bedrijf Unicaresoft BV een chatblocker op de markt bracht onder de naam Msnlock. Microsoft eist via zijn advocaat dat de onderneming uit Hoofddorp de naam verandert en ook de bijbehorende domeinnamen inlevert. Unicaresoft, dat reclame maakt met een bezorgde moeder die haar kinderen wil afhouden van overmatig chatten en surfen, vindt dat de naam alleen maar goed nieuws is voor Microsoft en zegt daarnaast dat msn’en een algemeen ingeburgerd begrip is voor chatten.
Geen soortnaam
Unicaresoft beweert nu ook dat Microsoft uitgeverij Van Dale heeft verzocht om het werkwoord msn’en uit het woordenboek te schrappen. Van Dale-redacteur Theo de Boer bevestigt het bestaan van de brief, maar zegt dat die een heel andere inhoud heeft. “Microsoft heeft ons verzocht om aan te geven dat het hier om een merknaam gaat en dat zullen we ook doen”, zegt hij. “Het bedrijf wil voorkomen dat de suggestie wordt gewekt dat het om een soortnaam gaat. Dat is een gangbaar fenomeen.”
De Boer noemt als voorbeeld het woord luxaflex, de naam van het product dat Hunter Douglas op de markt bracht. Met de aanduiding als merknaam in het woordenboek wordt voorkomen dat concurrerende makers van jaloezieën het woord voor hun eigen producten gaan gebruiken. De redacteur zegt dat het werkwoord msn’en sinds 2005 in de woordenboeken van Van Dale is opgenomen en bij de volgende editie een copyrightaanduiding krijgt. “Als Microsoft ons had gevraagd om het woord te schrappen, hadden we dat niet gedaan”, aldus de Boer.