Loopenergie voor gsm in de maak
Mogelijk praten we over een paar jaar net zo makkelijk over loopenergie als over wind-, zonne- en waterenergie. Het bedrijf M2E Power werkt aan een oplader die energie genereert uit de beweging van een wandelaar. Mobiele telefoons waarin deze technologie is ingebouwd, zouden over minstens twee jaar beschikbaar kunnen komen.
M2E Power wist eind vorig jaar genoeg fondsen te werven om te starten met het commercialiseren van batterijtechnologie die beweging (kinetische energie) omzet in stroom. Het bedrijf rapporteert nu dat het volgend jaar een op deze technologie gebaseerde oplader wil uitbrengen.
De oplader zal geschikt zijn om de energie van kleine elektronische toestellen, zoals gsm’s of navigatiesystemen, aan te vullen. Volgens M2E is zes uur beweging voldoende om dertig tot zestig minuten te kunnen bellen met een mobiele telefoon. De oplader zou in een portemonnee of rugzak kunnen worden geplaatst, waar hij ongemerkt oplaadt. Indien volledig opgeladen kan het apparaat een telefoon even snel herladen als een gewone adapter op het stroomnet, stelt de producent.
Het prototype bevat een lithium-ionbatterij en een reeks spiralen en magneten. Normaal gezien is een stroomopwekkingsysteem met magneten en spiralen te groot voor gebruik in mobiele toestellen. Maar M2E heeft hier een mouw aan gepast. Het elektromagnetische veld dat ontstaat wanneer een spiraal vlakbij een magneet beweegt, werd gemanipuleerd om optimaal elektriciteit te genereren uit de trage frequentie van menselijke beweging.
Afvalprobleem
Natuurlijk zou het handiger zijn als de oplader direct wordt ingebouwd in mobiele toestellen. M2E Power praat hierover met telefoonfabrikanten. Die zijn zeer geïnteresseerd, zegt Regan Rowe, directeur bedrijfsontwikkeling bij M2E. "Gsm-fabrikanten staan onder druk om iets te doen aan problemen rond elektronisch afval, en om te tonen dat ze kijken naar meer duurzame oplossingen."
Maar omdat het een paar jaar duurt voordat dergelijke producten zijn ontworpen en ontwikkeld, zal het waarschijnlijk nog minstens twee jaar duren voordat een ‘zelfopladende’ mobiele telefoon commercieel beschikbaar is, denkt zij.
Het bedrijf test tevens hoeveel energie de oplader kan trekken uit de vibratie van voertuigen. Daarbij is het succes sterk afhankelijk van de mate van beweging. Rowe: "Iemand met een oude vrachtwagen zal een geweldige tijd hebben met M2E-technologie, maar iemand met een Mercedes zal meer tijd nodig hebben."
Met een bijdrage van Martin LaMonica