Internetpionier Vint Cerf gooit zich achter Obama
Vint Cerf, uitvinder van het IP-protocol dat het internet aandrijft en topman bij Google, steunt presidentskandidaat Barack Obama. De reden? Obama is een voorstander van netneutraliteit. En dat laatste is onder andere cruciaal voor Google.
Netneutraliteit is al een tijdje een heet hangijzer in de VS, ook op politiek vlak. Verschillende providers willen schaven aan het idee dat de toegang tot het internet vrij is, dus dat surfers ongelimiteerd elke bestemming kunnen bezoeken. Bij ISP’s spelen er voorstellen om bijvoorbeeld meer geld te vragen aan surfers die breedbandintensieve diensten bezoeken.
Sommigen vinden bovendien dat internetbedrijven zoals Google, Amazon en Skype moeten bijdragen aan de infrastructuurkosten die worden veroorzaakt door de populariteit van sites zoals YouTube. De grote vraag naar streaming video bijvoorbeeld noopt providers tot het upgraden van hun netwerk.
Ook belangrijk zijn de transfers tussen providers achter de schermen. Het internet bestaat immers uit verschillende netwerken van providers, en als een klant van provider X via het netwerk van provider Y veel video bekijkt, dan moet X geld betalen aan Y. Dat is geen probleem als klanten van Y vaak bij X terechtkomen, want dan is er evenwicht. Maar als er vooral data in één richting stromen, is er een probleem.
Obama en Cerf op één lijn
Uiteraard gaan Google en co niet akkoord met voorstellen om het vrije karakter van het internet te beperken. In een video op YouTube verklaart Cerf dat hij daarom achter Obama staat. De presidentskandidaat is immers voorstander van netneutraliteit, ofwel het behoud van de huidige vrijheid op het internet. De republikeinse kandidaat McCain van zijn kant heeft zich achter het standpunt van de providers gegooid, dus voor een ‘internet van twee snelheden’.
"We geloven dat het internet een open omgeving moet blijven. Het is vitaal voor innovatie. Bedrijven zoals Google, Yahoo, eBay, Amazon en Skype zijn juist van de grond kunnen komen omdat ze geen toestemming van een ISP hoefden te krijgen. Ze moesten gewoon toegang tot het internet krijgen, hun diensten online brengen en ze dan toegankelijk maken voor het grote publiek", zegt Cerf.
"We denken dat dit de beste manier is waarop het internet kan evolueren, en ik ben blij te zeggen dat de twee kandidaten in de presidentsverkiezingen een verschillende kijk op deze zaak hebben. Senator Obama ziet de dingen zoals ik ze zie, dat het internet open moet blijven, volledig toegankelijk en op een niet-discriminerende manier toegang moet geven aan nieuwe diensten."