Nieuws

Belgische telecomregulatie bij slechtste van Europa

België heeft bijna de slechtste telecomregulatie van heel Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van ECTA, de Europese organisatie voor telecomconcurrentie. Van de twintig Europese landen die werden bestudeerd, staat België pas op de vijftiende plaats.

Bovenaan de lijst staan Groot-Brittannië, Nederland en Noorwegen met meer dan 360 punten op 400. België haalt amper een score van 254, waarmee het enkel Slovenië, Griekenland, Tsjechië, Polen en Turkije achter zich laat.

Een aantal punten van kritiek liggen volgens ECTA rechtstreeks bij de overheid. “Duitsland en België hebben beduidend lagere scores voor de institutionele omgeving als gevolg van een voortdurende wettelijke zwakte”, klinkt het.

Belangenvermenging
Een ander punt van kritiek is dat het BIPT, de telecomregulator, niet altijd onafhankelijk kan werken. Zo is de overheid nog steeds voor een groot deel eigenaar van Belgacom, wat neerkomt op belangenvermenging. Bovendien gaan telecombedrijven zodanig vaak in beroep, waardoor de uitvoering van nieuwe regels vertraging oploopt.

Het rapport is niet volledig negatief voor ons land. Zo gebeurt nummeroverdracht voor de vaste lijn op twee dagen of minder, wat enkel in België en Duitsland het geval is. Ook het beleid voor nieuwe technologieën omschrijft ECTA als "redelijk progressief".

belgacombiptbusinessectaitprofessionalnieuwsprovidersregulatietelecomtelefonie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600