Mozilla-baas wil open mobiel web
Mark Surman, directeur van de Mozilla Foundation, bracht afgelopen weekend een bezoek aan de openbronbeurs Fosdem in Brussel. Hij sprak er over de toekomst van vrije software, en over hoe het mobiel web daar bij komt kijken.
Bij aanvang blikt Surman even terug naar de oprichting van de Mozilla Foundation ruim vijf jaar geleden, die als doel had de openheid van het internet te bewaken. Voor 2010 zijn er nog meer doelstellingen: openheid en participatie, veiligere en bruikbare data, een open en geïntegreerd (unified) mobiel web en uiteraard de verdere ontwikkeling van Firefox.
Surman beseft dat die doelstellingen tegen pakweg 2060 enorm zullen evolueren. Al blijft openheid met zekerheid op de takenlijst. “We weten niet of een browser dan nog is wat het nu is”, zegt hij. De vraag is dan ook hoe ver openbron kan gaan en wat er nog zit aan te komen.
Toekomstmogelijkheden
Dat er een toekomst is voor openbron software, trekt Surman niet in twijfel. Daarvoor verwijst hij naar de krachttoer van Firefox. Op vijf jaar tijd haalde het twintig procent marktaandeel. De browser snoepte dat rechtstreeks van het dominerende Internet Explorer af. Ook de 4,5 miljoen minilaptops die draaien op Linux zijn voor hem een prachtig voorbeeld van hoe openbron software de markt doet bewegen naar een “meer hackbare wereld”, in de positieve zin van het woord uiteraard.
Mobiel
Op lange termijn valt moeilijker te voorspellen waar de revolutionaire ideeën zitten, maar ook bij Mozilla zien ze het mobiele internet als de volgende grote stap. Zo is er een alfaversie van de mobiele Firefox, maar ook hier klinkt de overkoepelende strategie herkenbaar: “Wat we zeker moeten doen, is ervoor zorgen dat we een vrij en geïntegreerd mobiel internet hebben. We moeten dus mikken op een open mobiel ecosysteem." Al geeft Surman toe dat het niet altijd duidelijk is hoe dat eruit moet zien.
Dit artikel gaat over de keynote van Surman op Fosdem 2009. Later op de dag leest u op ZDNet een uitgebreid interview met Surman over geld, mobiele software en hoe een kleine, maar invloedrijke speler als Mozilla zich voelt tussen grootmachten zoals Google en Microsoft.