Base-topman hekelt Belgische telecomregels
Base wil uitbreiden maar de Belgische telecomregulator, het BIPT, werkt volgens hen te aarzelend. “Als de overheid al geen goede voorwaarden kan creëren voor een derde operator, heeft een vierde totaal geen zin”, zegt Libor Voncina, CEO van Base.
Voncina doet zijn uitspraken in de marge van het Mobile World Congress. De man hakt, intussen al naar jaarlijkse gewoonte, in op de regulering in ons land en op telecomwaakhond BIPT in het bijzonder. Door het aarzelend optreden van het BIPT houdt het Base naar eigen zeggen weg uit de bedrijfsmarkt.
Meer betalen dan verdienen
“De zogenaamde price squeeze speelt ons parten. We moeten in dat segment meer betalen aan onze concurrenten dan dat we inkomsten krijgen”, vertelt hij. Die price squeeze is volgens hem ook de reden waarom Sympac, net als Base een onderdeel van de KPN-groep, moest sluiten in ons land.
Het is niet de eerste keer dat Base de telecomwetgeving openlijk hekelt. Zo heeft Ad Scheepbouwer, topman van moederbedrijf KPN, enkele weken geleden al toekomstige investeringen in ons land in vraag gesteld. Dat deed hij omdat het Belgisch regulerend kader niet optimaal zou zijn voor nieuwkomers als Base/KPN. Wel benadrukt Voncina dat het geen dreigement is maar eerder een "voorwaardelijke vaststelling". “Het is nu eenmaal logisch dat je in die omstandigheden je toekomstige investeringen in vraag stelt.”
Base heeft in Belgi&eeuml; naar eigen zeggen 23 procent marktaandeel op basis van het aantal klanten. “Maar in omzet is dat slechts 16 procent. Bedrijfsklanten genereren nu eenmaal meer opbrengsten”, stelt hij. Elke Base-klant is goed voor gemiddeld 17 euro per maand.
3G
De regulering is volgens Voncina ook de oorzaak waarom Base zo lang talmt met de uitbouw van 3G. Het bedrijf is wel bezig met testen, maar wil van de overheid voldoende mogelijkheid om onder de 900 MHz te gaan. “Maar er is daar nog onvoldoende ruimte beschikbaar.” Schrik dat Base de 3G-boot gaat missen heeft Voncina niet. “Mobile data loopt fors achter.”
Toch kan de jongste operator op de Belgische markt niet eeuwig wachten, vermits de huidige 3G-licentie in 2013 afloopt. Dat beseft de Base-directeur ook wel. “Het is net als een auto in de garage hebben waar je eigenlijk niet mee rijdt. Maar die je eigenlijk wel moet afschrijven.”