Oracle gebruikersdag
De Oracle-gebruikersdag die gisteren in het Antwerpse bioscoopcomplex Metropolis plaatsvond, vertoonde twee gezichten. De meeste gebruikers en partners toonden zich tevreden over de productstrategie. Maar de gebruikersgroepen hebben meer moeite om zich te integreren.
Niet alleen producten moeten hun eigen weg zien te vinden bij een overname, ook gebruikersgroepen komen vaak voor fundamentele keuzes te staan. Sinds de overname van Peoplesoft (inclusief JD Edwards) en Siebel begon het aantal Oracle-gebruikersgroepen wat onoverzichtelijk te worden. De voorbije twee jaren werd daarom een overkoepelende Benelux-groep, Oracle Benelux User Group (OBUG), gebouwd. Daarin leidden de afzonderlijke groepen nog wel hun eigen leven, maar ze zochten toch nieuwe samenwerkingsvormen. Het creëren van Special Interest Groups (SIG’s) rond bepaalde topics over de productgrenzen heen was daar één van.
Tijdens de Oracle Gebruikersdag werd dan bekendgemaakt dat die OBUG de bestaande gebruikersgroepen zou vervangen. Daarmee verklaarden alle afzonderlijke gebruikersgroepen zich akkoord, behalve de Nederlandse OGh (Oracle Gebruikersclub Holland). Zij besloten niet in de gemeenschappelijke groep te stappen. Aangezien de voorzitter van OBUG, Ruud Bos, ook deel uitmaakte van OGh, besloot hij die functie dan ook op te geven. In afwachting van een volledige integratie van de groepen, die zeker voor Oracle Open World in oktober voltooid zou zijn, neemt Gerard Stam het voorzitterschap over.
Janny Ekelson, manager applications & architecture bij Fedex in Melsbroek en bestuurslid van OBUG, erkent dat het er met alle gebruikersgroepen niet eenvoudiger op wordt. “In Engeland wordt de gebruikersgroep door een fulltime medewerker geleid, maar dat zit er voor ons niet in, anders wordt de bijdrage die elk lid moet betalen te hoog”, stelt hij vast. Over de voorlopige weigering van OGh maakt hij zich in elk geval niet te veel zorgen: “We kunnen het nu best even laten rusten”, luidt zijn advies.
In-Fusion
Bij de gebruikers en partners was de stemming algemeen genomen beter. De vaststelling dat alle ERP-productlijnen een eigen leven blijven leiden, stemt de meeste aanwezigen tevreden. Mark Herwege, business applications manager van Oracle EMEA, wijst er bijvoorbeeld op dat JD Edwards World, het iSeries-pakket, destijds door JD Edwards niet meer verder werd ontwikkeld, en sinds de overname door Oracle nieuw leven is ingeblazen.
Maar het gaat nog verder: de diverse productlijnen worden niet alleen beter met elkaar geïntegreerd, ze worden ook verrijkt met elkaars technologie. Zo gaat bijvoorbeeld veel van de BI-functionaliteit in de verschillende ERP-pakketten om een beter inzicht te krijgen in de operationele processen die men aan het behandelen is. “We hadden al Oracle Fusion, maar dit lijkt meer op Oracle In-Fusion”, merkt Walter Theuns, business development manager van BnV Consultants, lachend op.