Onderzoek voorkennis tegen Bellens
Didier Bellens, de topman van Belgacom, wordt verdacht van misbruik van voorkennis in het dossier-Belgacom. Het onderzoek, dat met de nodige geheimdoenerij is omgeven, loopt al jaren.
Bellens zou kort na de beslissing van het strategisch comité in de raad van bestuur van Belgacom om een bod uit te brengen op de beursgenoteerde netwerkintegrator Telindus zelf een pakket aandelen hebben gekocht. Specialisten vertrouwd met de zaak-Bellens spreken over een "flagrante inbreuk".
Bellens viel voor zijn vermogensbeheer destijds terug op een gespecialiseerd huis waaraan hij een adviesmandaat had toevertrouwd. Het pakket Telindus, om en bij de 50.000 aandelen, zou hij destijds echter op eigen initiatief gekocht hebben. Telindus noteerde in die periode rond de 10,50 euro.
Op 29 september 2005 maakte Belgacom bekend dat het een bod op Telindus zou uitbrengen. De groep bood 13,50 euro per aandeel voor het bedrijf van wijlen John Cordier. Dat bod werd uiteindelijk op 16,60 euro per aandeel gebracht na een schimmige biedoorlog met France Telecom. Bellens bracht zijn aandelen in dat cashbod in. De ordegrootte van het voordeel is dus te schatten op zowat 300.000 euro.
De zaak is al een tijdje hangende voor de financiële toezichthouder CBFA, de wettelijke autoriteit voor het voeren van het onderzoek naar handel met voorkennis en voor het vastleggen van straffen. De CBFA fungeert daarbij als een soort rechtbank, waarbij de secretaris-generaal optreedt als auditeur en een onderzoek à charge en décharge voert. Bellens kan tijdens het onderzoek vragen gehoord te worden, opmerkingen maken en bijkomende onderzoeksdaden vragen.
Uiteindelijk is het een sanctiekamer, gevormd door leden van de raad van toezicht van de CBFA, die de strafmaat vastlegt. Verdachten kunnen ook kiezen voor een minnelijke schikking.
Bij de CBFA wilde men gisteren zelfs niet bevestigen dat er een dossier-Bellens bestaat. Een zegsman van de toezichthouder zei enkel dat de CBFA destijds met een onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis in het aandeel-Telindus is begonnen en dat er nog altijd geen besluit is gevallen. De hele procedure bij de CBFA blijkt vrij tijdrovend te zijn. Waarnemers merken echter op dat de voorliggende zaak niet bepaald ingewikkeld is.
Discretie
De zaak werd tot nu toe met de grootste discretie behandeld. Ook de raad van bestuur van Belgacom, inclusief de voorzitter, bleef tot nu toe in het ongewisse over de affaire. Bellens riskeert in eerste instantie een financiële straf. De CBFA kan, als Bellens schuldig bevonden wordt, een administratieve boete opleggen van minimaal 2.500 euro tot maximaal 2,5 miljoen euro.
De CBFA gaat bij een definitieve veroordeling ook over tot een nominatieve vermelding op zijn website. Als topman van een overheidsbedrijf heeft Bellens, die gisteren niet reageerde op telefoontjes, veel te verliezen.