Eset lonkt naar enterprise

De Slovaakse antivirusleverancier Eset gaat zijn pijlen in de toekomst meer richten op de grote ondernemingen. Nu haalt het bedrijf zijn omzet voornamelijk uit verkoop aan consumenten en kleine bedrijven. Een uitbreiding van het productgamma moet het bedrijf ook interessanter maken voor de gote ondernemingen.

Eset is een van de minder bekende spelers op de markt van beveiligingsproducten. Wereldwijd schat het zijn marktaandeel op ongeveer 5%. In een aantal landen, onder meer in thuisland Slovakije, is het wel marktleider en ook in Rusland bedreigt het stilaan de koppositie van thuisspeler Kasperksy. Toch was Eset als één van de eerste bedrijven bezig met het schrijven van antivirussoftware. Al in 1987 werd de eerste versie van het antiviruspakket NOD32 geschreven, maar de politieke en economische omstandigheden (achtereenvolgens het communistische regime, de val van dat politieke stelsel en de opsplitsing van Tsjechoslovakije in twee onafhankelijke staten) stonden een vroege doorbraak in de weg. 

Het vlaggenschip van Eset is het antivirusproduct NOD32, dat heel veel erkenning geniet bij gespecialiseerde labs als AV Comparatives en Virus Bulletin. Een uitbreiding op NOD32 is Smart Security, dat naast alle basisfuncties van NOD32 ook beschikt over een firewall en antispameigenschappen. Versie 4 werd verder ook uitgebreid met een aantal kenmerken die typisch zijn voor grote ondernemingen, zoals paswoordbescherming tegen uninstall, flexibele integratie van componenten en een Cisco NAC plug-in. Om de grote bedrijven verder te charmeren, gooit Eset ook Eset Remote Administrator in de strijd, een hulpmiddel dat het updaten en beheren op afstand toelaat.
 
“We hebben nood aan een bredere suite van producten om grote bedrijven over de streep te trekken”, zegt CEO Miroslav Trnka van Eset. Bij die bredere suite rekent hij onder meer ook het recent geïntroduceerde Mobile Antivirus for Smartphones. Voorlopig is er alleen een versie voor Windows Mobile, maar een Symbian-versie is momenteel in bètafase. Voor andere platformen wacht Eset tot duidelijker is hoe de marktaandelen van de mobiele OS’en evolueren.
 
Concrete plannen voor security-as-a-service zijn er nog niet bij het Slovaakse bedrijf. “Een gebruiker verliest dan iedere bescherming zodra hij offline is”, verklaart Jan Vrabec, competitive research specialist bij Eset. “Bovendien komen heel wat bedreigingen momenteel binnen via USB-sticks terwijl een gebruiker niet met internet verbonden is. Hoe bied je dan bescherming als die in de ‘cloud’ zit?” Volgens Trnka is ook nog onduidelijk hoe in een cloudmodel evengoed kan worden samengewerkt met de traditionele resellers en distributeurs. “We moeten nog eens goed nadenken over de verdeling van de omzet in een dergelijk model.” Toch laat het onderwerp Eset zeker niet onberoerd: aan twee universitaire instellingen is gevraagd om de mogelijkheden inzake cloud security te onderzoeken.
 
De producten van Eset worden in België verdeeld door de Luxemburgse distributeur MGK en zijn bij een aantal resellers te koop.

 

antivirusav comparativesbusinessesetitprofessionaljan vrabecmgkmiroslav trnkanieuwsnod32slovakijesmart securityvirus bulletin

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600