Nieuws

Regeerakkoord Franstaligen wijdt hoofdstuk aan IT

In het regeerakkoord van Wallonië en dat van de Franstalige Gemeenschap is telkens een heel hoofdstuk aan IT gewijd. Het gaat grotendeels over een betere toegang tot technologie en internet.

“Een kennis- en informatiesamenleving”, zo heet het hoofdstuk over IT in het regeerakkoord van de Franstalige Gemeenschap. Wallonië van zijn kant sluit zich daarbij aan onder de kop “Het Waalse Gewest inpassen in de kennis- en informatiesamenleving”.

Gedeelde prioriteiten
De twee regeringen delen een drietal prioriteiten. Op nummer één in beide akkoorden staat de strijd tegen de digitale kloof. Die gaan ze voeren door opleidingen te verschaffen en internettoegang te voorzien in scholen, jeugdhuizen en bibliotheken.

Ander gedeeld actiepunt is de promotie van vrije software. In het Vlaamse regeerakkoord goed voor één zinnetje, ten zuiden van de taalgrens is het voornemen uitgewerkt in een rist actiepunten. Zo wordt het gebruik van open standaarden en openbron door overheidsinstellingen gepromoot. Er komt ook een platform waar overheidsdiensten vrije software kunnen uitwisselen. Aanbestedingen zullen voortaan ook toegankelijk moeten zijn voor alle IT-bedrijven, ook voor de kmo’s.

Net zoals in Vlaanderen gaan Wallonië en de Franstalige Gemeenschap digitale informatie aanmaken voor de burgers en de bedrijven. Wel verschillend is dat de Franstaligen ook aandacht hebben voor web 2.0. De regeringen willen gebruikersgemeenschappen gaan aanmoedigen.

Economische maatregelen van Wallonië
Het Waalse Gewest wilt ook nog IT-opleidingen voorzien, of op zijn minst opleidingen die mensen met IT leren omgaan. “Idealiter richten de ICT-opleidingen zich op de jongsten, in het basis- en secundair onderwijs”, stipuleert het regeerakkoord.

Om de economie wat verder te helpen, gaat Wallonië zich ook engageren om het gebruik van IT in bedrijven aan te moedigen. Het Agence Wallonne des Télécoms gaat daarom kleine en middelgrote bedrijven bijstaan om ze online te krijgen. En Wallonië gaat ook investeren in een glasvezelnetwerk.

Gemeenschap beschermt jeugd
De Franstalige Gemeenschap wilt minderjarigen beschermen tegen de gevaren van het internet, zoals “te volwassen inhoud, online aankopen of ergere gevaren”. Aan de ene kant wilt de Gemeenschapsregering een sensibilisatie over de gevaren van het internet. Ook wil ze de bevolking informeren over gratis filtersoftware die men kan installeren.

Voor de andere maatregelen wordt er vooral naar de federale regering gekeken. Die moet de operatoren verplichten om volwassen materiaal af te schermen voor minderjarigen. Ook moet het federale niveau een manier voorzien waarmee minderjarigen veilig online kunnen. Ten slotte moet er ook een federale wetgeving komen over online aankopen door minderjarigen.

 

 

businessfranstalige gemeenschapitprofessionalnieuwsregeerakkoordwallonie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken