Q&A telecom en netwerken: fiber
1. Wat is glasvezel?
Glasvezel of fiber is een netwerktechnologie. Ze maakt geen gebruik van elektronische pulsen over een koperkabel, zoals dat wel het geval is bij ethernet, adsl of de kabel. Een glasvezelkabel bestaat uit een bundel optische kabels die lichtpulsen over grote afstand kunnen geleiden. Die optische kabels zijn gemaakt van glas of plastic. Licht dat er langs de ene kant wordt ingestuurd, kaatst aan de binnenkant af op de schil van de kabel. Zo kan licht over grote afstand doorheen buigzame kabels worden vervoerd.
2. Heeft glasvezel voordelen?
Fiber kan gegevens over een grotere afstand transporteren dan koperkabel. Bovendien zijn data die door een glazen kabel gaan niet onderhevig aan elektrische interferentie. U kunt de kabels dus gerust naast elektrische kabels leggen door elektromagnetische velden.
De bandbreedte van glasvezel ligt ook hoger dan die van koper. Er kunnen meer gegevens over een fiber dan voorheen. Daarom worden glasvezelnetwerken vaak aangewezen als opvolger van de kopernetwerken.
3. Zijn er ook nadelen?
Ja, een glasvezelkabel kunt u bijvoorbeeld moeilijk verlengen. Wilt u de ene kabel aan de andere koppelen, dan blijkt dat niet zo eenvoudig als bij koperen kabels. Een glasvezelkabel moet eerst en vooral goed afgesneden worden, zodat het licht er op de juiste manier in of uit kan. En de kabels moeten dan op een zeer specifieke manier aan elkaar worden gezet. Dat maakt de installatie van de basisinfrastructuur moeilijk en duur.
4. Wat is fiber to the x?
Er bestaan een hele resem afkortingen voor glasvezelverbindingen: FTTN, FTTCab, FTTC, FTTB en FTTH. Het verschil zit in de verbinding tussen de gebruiker en het glasvezelnetwerk. FTTH of fiber to the home is het summum van glasvezelnetwerken. Daarbij verloopt de hele verbinding over een snelle glasvezel. Bij fiber to the curb is er een glasvezelverbinding naar een verdeelkast in de straat. De laatste meters worden daarbij nog altijd overbrugd met koperdraad. Bij fiber to the node en fiber to the cabinet ligt er enkel een optische kabel tussen de grote centrales van de operator.
5. Is er een Belgisch aanbod?
Niet echt. Er zijn proefprojecten voor fiber to the home, maar er is geen brede beschikbaarheid. Waarnemers zeggen nochtans dat er veel glasvezel ligt in België. De backbone van Belgacom, de NMBS, BT en het wegennet zijn allemaal in glasvezel. De moeilijkheid in ons land ligt bij de laatste (kilo)meters, die nog bijna altijd in koper zijn. En dat is vooral een probleem voor de uploadsnelheid, die bij koperdraad veel beperkter is dan bij glasvezel.