Glasvezel niet zo veilig als gedacht
Een glasvezelnetwerk mag dan wel snel en betrouwbaar zijn, het is in geen geval veilig. Dat zegt onderzoeksbureau IDC in een recent gepubliceerd rapport.
Optische glasvezelkabels hebben de reputatie dat ze minder makkelijk te hacken zijn dan koperen kabels. Er moet immers geen elektriciteit afgetapt worden, maar licht. Dat vraagt gespecialiseerd materiaal en zomaar een kabeltje aankoppelen kan dus niet.
IDC waarschuwt nu dat de veilige reputatie van glasvezel aan het wankelen is omdat het benodigde materiaal voor hacking van glasvezel steeds makkelijker te verkrijgen is.
Drie methodes om gegevens te stelen
De moeilijkheid voor hackers is om licht van de kabel af te tappen, zonder dat er verlies van signaalsterkte opreedt. Zo’n verzwakte lichtsterkte is immers makkelijk te detecteren. Maar er zijn toch drie methodes waarmee het signaal afgeluisterd kan worden.
De eerste techniek is om de kabel door te knippen en er een afluisterapparaat tussen te zetten. Dat zorgt voor een korte onderbreking van het signaal, die makkelijk te detecteren is. Tweede mogelijkheid is de kabel te buigen, waardoor er een kleine hoeveelheid licht ontsnapt. Het materiaal om met deze techniek af te luisteren is eenvoudig te verkrijgen.
Er is ook een methode waarmee de kabel niet aangeraakt hoeft te worden. Aan de buitenkant wordt er dan een sensor gezet die het zwakke licht opvangt door de huls rond de kabel.
Eigenlijk is er nog een vierde methode, die eenvoudiger is dan de drie andere. Een glasvezelnetwerk heeft voor onderhoudswerken vaak Y-vormige kruispunten, die hackers ook kunnen uitbuiten.
Oplossing: encryptie
Er is maar één goede oplossing voor dit probleem volgens IDC en dat is encryptie. Als alle gegevens op het netwerk versleuteld zijn, kunnen ze nog steeds afgeluisterd worden, maar niemand zal de signalen kunnen ontcijferen.
Fysieke beveiliging van de kabels is praktisch onhaalbaar. Voor onderhoud moeten technici immers altijd aan de kabels kunnen werken. Het netwerk blijft zo dus toegankelijk voor hackers.
Wie interesseert zich erin?
Glasvezelnetwerken worden veel gebruikt in banken en grote bedrijven. Vaak werken ze me gevoelige gegevens van personen. Het spreekt voor zich dat deze informatie niet mag uitlekken.
Over het glasvezelnetwerk van bedrijven gaan ook veel bedrijfsgeheimen rond. En daarin zijn industriële spionnen dan weer geïnteresseerd.