Nieuws

Kroes in de bres voor MySQL

 

Sun kan worden overgenomen door Oracle, zonder dat de concurrentie op de IT-markt wordt verstoord. Tenminste, dat heeft de Amerikaanse FTC geoordeeld. Europees Commissaris Neelie Kroes houdt er een andere mening op na. Zij wil de zaak nog eens wat nader bekijken, en trekt daarvoor tijd uit tot januari volgend jaar. Dat is een volle negen maanden na de aankondiging van de geplande fusie – een heel lange tijd in deze sector.

Kan Europa de fusie van Oracle en Sun tegenhouden? Het lijkt onwaarschijnlijk dat het zover komt, want de Commissie maakt zich vooral zorgen over de databasemarkt. Het draait allemaal rond MySQL. Dat is een belangrijk maar niet essentieel onderdeel van de overnameplannen van Oracle. Een heel interessante ontwikkeling zou zich wel voordoen als Europa aan Oracle zou opleggen om MySQL af te stoten als voorwaarde voor de fusie.

Helpt dat de concurrentie vooruit? Niet echt. De databasemarkt is inderdaad heel geconcentreerd, want voor 85% in handen van Oracle, IBM en Microsoft. Dan is het logisch dat een antitrustoverheid aandachtig toekijkt. Maar MySQL speelt amper een rol in dat verhaal, zeker als je kijkt naar omzetcijfers. Het opslorpen van MySQL door Oracle verstoort de marktevenwichten niet. Aan de andere kant is MySQL wel degelijk voor steeds meer Europese bedrijven en overheidsdiensten een reëel alternatief voor (Amerikaanse) commerciële software. De Europese markt heeft er dus zeker belang bij.

Maar zou MySQL er beter van worden als het wordt afgestoten? Dat zou natuurlijk afhangen van wie de eventuele nieuwe overnemer zou worden (Red Hat?). We weten in ieder geval één ding zeker: floreren zal MySQL bij Oracle zeker niet.

Niet dat Oracle de open source database stilletjes zal laten verdwijnen. Maar het bedrijf zal niet in eigen vlees snijden. Het zal MySQL doorduwen in de low-end markt, waar het nu al succesvol is. Onder meer in de kmo-markt. MySQL heeft daar weinig bij te winnen, Oracle des te meer: het krijgt een voet tussen de deur bij kmo’s en internetbedrijven. Dat is best wel wat geld waard. Dat plannetje moeten opbergen, zou zeker pijn doen.

Natuurlijk houdt niets Oracle tegen om MySQL van de hand te doen, maar ondertussen toch een eigen variant ervan te promoten. Larry Ellison heeft dat uitgeprobeerd met Red Hat Linux. Hij weet ondertussen echter ook dat de resultaten van zo’n aanpak zeer onzeker zijn. Omgekeerd: als Oracle toch met MySQL aan de haal gaat, dan weerhoudt niets de open sourcegemeenschap ervan een vork te creëren van de code en de database verder te ontwikkelen in een alternatieve richting. Maar in dat scenario wordt de broncode van MySQL versplinterd en dus verzwakt, wat eigenlijk vooral in het voordeel is van merkgebonden softwareleveranciers zoals Oracle.

Hoe dan ook, een gedwongen afsplitsing van MySQL zou de diversiteit en keuze op de softwaremarkt ten goede komen. De vraag is dan nog of de Europese Commissaris voldoende zwaarwichtige juridische argumenten kan vinden.

En als het zover komt, dan zou er wel eens een boze reactie uit Amerika kunnen komen. Dat Microsoft en Intel hier hard zijn aangepakt, heeft tot weinig protest vanuit de VS geleid. Maar nu zijn ook Oracle en straks Google aan de beurt. Ooit gaat Amerika de indruk krijgen dat het Europa er vooral om te doen is Amerikaanse IT-bedrijven van zijn markt te houden.
 

 

blogbusinessitprofessionalmysqlneelie kroesoraclesun

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken