Nieuws

CD&V wil lagere btw op digitale boeken

Wie een krant, een boek of een tijdschrift koopt, betaalt in ons land slechts 6% btw als het om een papieren publicatie gaat. Koop je diezelfde krant, datzelfde boek of tijdschrift op cd-rom, op dvd of in de vorm van een e-book, dan betaal je de volle 21% btw.

Senator Sabine de Bethune wil daar verandering in brengen. Ze heeft een wetsvoorstel ingediend om het tarief voor alle digitale publicaties te verlagen naar 6%. "Hoe kan je dit btw-verschil anno 2009 nog verantwoorden?" vraagt zij zich af. "Voor veel mensen zijn het internet en andere digitale media de voornaamste bron van informatieverwerving geworden."

Vraag is nog niet groot
Voorlopig is de Belgische markt voor digitale publicaties nog bescheiden. Ze valt uiteen in vier deelmarkten. E-boeken staan bij ons nog in de kinderschoenen, maar in de VS zijn ze al goed voor 5% van alle literaire publicaties.

Luisterboeken haalden afgelopen jaar een omzet van 196.000 euro. Dat is nauwelijks 0,1% van de totale Belgische boekenmarkt, die datzelfde jaar goed was voor 202 miljoen euro. De omzet van de luisterboeken lag wel 8% hoger dan in 2007.

Elektronische publicaties waren in 2006, zo blijkt uit een onderzoek van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV) bij haar leden, goed voor een omzet van 7 miljoen euro. Dat is 2,3% van de totale omzet van de VUV. Recentere cijfers zijn niet beschikbaar. Het gaat vooral om educatieve en wetenschappelijke uitgaven, zowel on- als offline.

Gemengde producten ten slotte (bijvoorbeeld een boek met daarbij een cd) waren begin 2007 volgens de VUV goed voor een omzet van ongeveer 30 miljoen euro.

Minder naar schatkist
Een snelle rekensom leert volgens De Bethune dat een verlaging van de btw van 21 naar 6% de schatkist op een verlies van ongeveer anderhalf miljoen euro zou komen te staan.

De Europese regelgeving voorziet in de mogelijkheid om een verlaagd btw-tarief in te voeren voor boeken en andere publicaties die op een ‘digitale drager’ worden uitgegeven, maar e-boeken vallen daar niet onder. "Om een of andere reden beschouwt Europa die niet als ‘digitale dragers’ van informatie. Ze vallen overigens niet onder de btw-, maar onder de dienstenrichtlijn."

Gek, vindt De Bethune, want de verklaring van Lissabon van maart 2000 bepaalt expliciet dat Europa tegen 2010 "de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld" moet worden, "die in staat is tot duurzame economische groei met meer en betere banen en een hechtere sociale samenhang".

En zo’n volwaardige kenniseconomie, zegt De Bethune, is niet mogelijk zonder de nodige stimuli om ook digitale media te promoten.

Nederland
In Nederland heeft de regering al concrete stappen gedaan naar een btw-verlaging voor digitale dragers, van 19 naar 6%. Volgens de Nederlandse regering is "de tot dusver bestaande ongelijke behandeling van materieel dezelfde producten/diensten niet meer gerechtvaardigd". Voor e-boeken kijkt ook Nederland naar Europa voor een voorafgaande aanpassing van de btw-richtlijn.

 

boekboekenlezerbtwbusinesscs&ve-lezeritprofessionalkrantnieuwstijdschrift

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken