Sun GlassFish Web stack 1.5: Geïntegreerde webstack met dashboard
Met zijn GlassFish Web stack levert Sun een standaard LAMP/SAMP-stack voor OpenSolaris, Solaris 10 of Red Hat Enterprise Linux 5. Kijkt u even met ons mee.
Tot de componenten behoren onder andere de webservers Apache en LigHTTPD, de servlet-container Tomcat, de caching proxy Squid, de database MySQL Community edition en de scripttalen PHP, Python, Perl en Ruby, evenals Ruby on Rails. Al die openbroncomponenten zijn met elkaar geïntegreerd, getest op interoperabiliteit en geoptimaliseerd voor de ondersteunde besturingssystemen. Zo bevat de webstack de Apache-module mod_dtrace, die DTrace-probes aan de webserver toevoegt. Daarmee krijgt u op (Open)Solaris realtime toegang tot het low-level gedrag van Apache, wat handig is om performanceproblemen te onderzoeken.
Gratis
De hele webstack is kosteloos te downloaden (onder OpenSolaris 2009.06 volstaat een eenvoudig commando pkg install amp-dev) en onbeperkt te gebruiken, maar er is één evaluatiecomponent aanwezig die slechts dertig dagen werkt: de Enterprise manager, die overigens nog niet beschikbaar is voor OpenSolaris 2009.06. Een onbeperkte versie daarvan is te vinden in GlassFish Portfolio, een combinatie van de GlassFish Web stack met andere componenten (GlassFish Enterprise server, GlassFish ESB en GlassFish Web space server) en een supportcontract.
Grafieken
De Web stack enterprise manager biedt op zijn webinterface een dashboard waarmee u links in de zijbalk het geheugenverbruik en de processorbelasting monitort, servers kunt starten, stoppen en minimaal configureren. Onderaan krijgt u bij "Recent alerts" te zien welke acties u in het Dashboard heeft uitgevoerd en of ze succesvol waren. Het hoofdgedeelte van het dashboard vult u zelf in door op "Add graphs" te klikken. Een gedetailleerder zicht op de grafieken krijgt u als u bovenaan op "Analytics" klikt. U kunt dan de grafiek door de tijd heen bekijken en uitzoomen over een periode van een dag, week of maand. Met een druk op een icoontje synchroniseert u bovendien alle grafieken met elkaar. Klikt u op een grafiek in het Dashboard, dan wordt die aan de Analytics-pagina toegevoegd. Dat maakt het heel eenvoudig om uw webstack te monitoren.