Belgen geven 9 miljard uit aan IT
In ons land zal er dit jaar ongeveer negen miljard euro aan informatietechnologie worden uitgegeven. Dat blijkt uit een studie van het marktonderzoeksbureau IDC naar het belang van IT in 52 verschillende landen. IDC deed dat in opdracht van Microsoft.
De cijfers voor België geven alvast aan dat IT een impact heeft waarmee maar beter rekening kan worden gehouden. Zo wordt tot 2013 een jaarlijkse stijging van de IT-uitgaven verwacht met ongeveer 2,4 procent. Het bruto binnenlands product tikt af op een jaarlijkse groei van ongeveer 0,3 procent.
Belastingen profiteren mee
Ook voor de staat is de IT-sector een mooie bron van inkomsten. IT-gerelateerde activiteiten genereren dit jaar ongeveer elf miljard euro aan belastingen. Over de volgende vier jaar worden nog eens twee miljard euro extra belastinginkomsten verwacht. "Informatietechnologie wordt almaar belangrijker voor andere industrieën, zegt Philipp Vandervoort, de algemeen directeur van Microsoft België. "De groei van software ligt ook hoger dan die van andere sectoren."
Ook Patrick Slaets, economisch adviseur bij de werkgeversfederatie Agoria, beaamt de cijfers. "In de laatste tien jaar komt zowat een zesde van de groei van het Belgische bruto nationaal product van informatie- en telecommunicatietechnologie. En dat is alleen nog maar het directe effect. Als je ook nog rekening houdt met de productiviteitsstijging die andere sectoren dankzij IT kunnen realiseren, kom je tot een gigantische factor."
14.000 tot 16.000 nieuwe banen
Ook voor de tewerkstelling heeft dat zo zijn gevolgen. Tussen 2009 en 2013 zullen er tussen de veertien- en zestienduizend nieuwe IT-banen gecreëerd worden. Die komen boven op de 222.000 bestaande jobs. Dat staat gelijk aan een jaarlijkse groei van ongeveer 1,1 procent, vier keer de aanwas van de gewone arbeidsmarkt. Volgens IDC zullen er tussen nu en 2013 ongeveer zeshonderd nieuwe bedrijven worden opgestart die zich met IT zullen bezighouden. De meeste daarvan zijn KMO’s die lokaal opereren.
De grootste steunpilaar voor de sector is software. Ongeveer twee derde van alle werknemers in de Belgische IT-branche is betrokken bij de creatie, installatie of dienstverlening rond programmatuur. Van de 9 miljard aan IT-uitgaven gaat net geen kwart naar software.
De IDC-studie zoomt ook in op het belang van opdrachtgever Microsoft. Voor elke euro omzet die Microsoft België draait, genereert het Microsoft-ecosysteem er acht. Om die drie miljard euro omzet te behalen, worden er voor zowat één miljard euro aan investeringen gedaan.
"Onze omzet halen wij bijna volledig via partners", zegt Vandervoort. "Wij verkopen bijna niets rechtstreeks aan eindgebruikers. Dat gaat via grote bedrijven als Hewlett-Packard of Siemens die aan andere bedrijven leveren, over retailketens als Fnac of Mediamarkt, tot de kleine KMO om de hoek, al dan niet via een groep als bijvoorbeeld Selexion. Die acht euro omzet komt van extra marges, bijkomende diensten, ondersteuning, installatie, ontwikkeling van tools en meer van dat soort zaken."