Nieuws

EU plots vager over steun open software

Europa maakt de definitie van open software en standaarden een stuk vager. In de nieuwe omschrijving uit het Europees Interoperability Framework (EIF) wordt de steun voor open standaarden en vrije software plots een stuk minder concreet.

Het gaat om een gelekte kladversie van de EIF die Computerworld oppikte. De eerste versie verscheen in 2004 en momenteel werkt men aan een tweede editie. Vooral grote softwarebedrijven hebben er belang bij dat Europa zich niet massaal achter open software schaart.

Originele tekst
De tekst uit 2004 bevat een passage over open standaarden waarin wordt gezegd dat zo’n standaard beheerd moet worden door een organisatie zonder winstoogmerk. Alle aanpassingen moeten worden overlegd en specificaties moeten vrij (of tegen minimale kosten) beschikbaar zijn. Daarnaast gelden er geen patenten op iets wat als standaard wordt opgenomen.

Over openbronsoftware zegt het oude document onder meer dat het kan helpen om open standaarden vast te leggen, omdat de software altijd vrij verkrijgbaar is. Bovendien krijgt openbronsoftware de voorkeur boven gesloten alternatieven zodra het aan de voorwaarden van EIF voldoet.

Nieuw
De gelekte kladversie maakt echter helemaal geen melding meer over open standaarden en open bron. Wel is er nu een sectie over ‘openheid’.

"Openheid is de bereidheid van personen, organisaties of andere leden van een interessegemeenschap om kennis te delen en het debat te stimuleren binnen die gemeenschap, met als einddoel kennis te laten vooruitgaan en gebruiken om relevante problemen op te lossen. In dat opzicht leidt openheid tot veel meer efficiëntie."

In het midden
De definitie van openheid wordt verderop in de tekst nog vager: "Specificaties en softwareontwikkelingsmethoden die samenwerking promoten, waarvan de resultaten vrij toegankelijk, herbruikbaar en deelbaar zijn, worden beschouwd als open en liggen aan het ene eind van het spectrum.

"Aan het andere eind liggen niet-gedocumenteerde, eigen specificaties en software en het ontbreken van mogelijkheden om oplossingen te hergebruiken. Het spectrum van mogelijkheden dat hiertussen ligt kunnen we het continuüm van de openheid noemen."

Afstand
Kort samengevat neemt Europa dus wat afstand van openbronsoftware en open standaarden in de klassieke zin van het woord. Tegelijk sluit het niet uit dat er gesloten software wordt opgenomen.

Zo is later in de tekst te lezen dat interoperabiliteit ook kan worden verkregen door een homogeniteit van de ICT-systemen. Dat laatste zou erop neerkomen dat bijvoorbeeld een programma als Microsoft Word overal wordt gebruikt, en bijgevolg de bestanden hiervan interoperationeel zijn.

businesseifeueuropainteroperabiliteititprofessionalnieuwsopenbronopenheidstandaarden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken