Autistische hacker toch uitgeleverd aan VS
De Brit Gary McKinnon hackte in 2001 en 2002 in totaal 97 computers van de Amerikaanse overheid en de NASA. Ondanks dat hij aan het syndroom van Asperger leidt, gaat het Verenigd Koninkrijk hem uitleveren aan de VS.
McKinnon beweert dat hij de Amerikaanse overheidscomputers heeft doorzocht om bewijs te vinden van UFO’s, antizwaartekracht en gratis energie. Bewijs dat hij naar eigen zeggen ook daadwerkelijk gevonden heeft.
Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft McKinnon al rondsnuffelend nogal wat schade aangericht. Hij zou belangrijke bestanden van besturingssystemen hebben gewist, waardoor het militaire netwerk van hoofdstad Washington 24 uur plat lag. Hij verwijderde ook logbestanden, waardoor het netwerk van een marinebasis eruitlag in de nasleep van de terreuraanslagen op 11 september 2001. Amerika raamt de schade op 700.000 dollar.
Verzet tegen uitlevering
McKinnon werd opgespoord, en in 2005 heeft de VS de procedures in werking gezet om hem te laten uitleveren. Als hij in de VS berecht wordt, kijkt McKinnon aan tegen een celstraf van zestig jaar.
In Groot-Brittannië is hevig verzet gerezen tegen een mogelijke uitlevering van McKinnon. Hij lijdt namelijk aan het syndroom van Asperger, een soort autisme. Een uitlevering zou volgens sommige bronnen een onmenselijke behandeling betekenen volgens de Europese Conventie.
Britse politiek grijpt niet in
Sympathisanten van McKinnon hebben aan de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd om de uitlevering tegen te houden. Maar deze heeft het verzoek afgewezen. Hij sluit zich aan bij een eerdere uitspraak van het High Court (hooggerechtshof) en acht een inbreuk tegen McKinnons mensenrechten niet aangetoond.
De Britse politiek gelooft dat de Amerikaanse autoriteiten McKinnons gezondheid en psychische verzorging verzekeren. De minister acht het onwaarschijnlijk dat de hacker naar een strenge gevangenis moet.