OVAM wil meer IT in ecoscan
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft in haar online ecologische doorlichting van bedrijven amper aandacht voor IT. Ondertussen steekt ze wel de hand uit naar de IT-sector om groene maatregelen voor te stellen.
Met de online eco-efficiëntiescan van OVAM kunnen bedrijven hun impact op het milieu inschatten. Ze krijgen meteen ook te zien welke veranderingen de impact zouden verminderen en tegelijk geld zouden besparen.
OVAM stelt een wijd uiteenlopend arsenaal aan groene maatregelen voor. Ze heeft aandacht voor verwarming, belichting, isolatie, verpakking van geproduceerde goederen en gebruik van recycleerbare grondstoffen.
Basisaanbevelingen over IT
Hoewel IT wereldwijd goed is voor twee procent van de CO2-uitstoot, geeft OVAM maar beperkte IT-adviezen. “Onze adviseurs hebben aandacht voor het energiezuinig werken van machines en ICT-infrastructuur bij de kmo. Rond de vergelijking tussen laptops en desktops is nog info te vinden, wat betreft servers en zo is er volgens ons weinig tot geen info beschikbaar”, stelt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen.
OVAM heeft wel een paar aanbevelingen klaar voor IT-materiaal. “Aan kmo’s wordt dus aangeraden aandacht te hebben voor het energieverbruik van hun ICT. Een audit of energieboekhouding kan al inzicht geven in het verbruik op zich,” aldus Verheyen.
IT-sector kan zelf bijdragen
Weinig kmo’s hebben specifieke acties genomen voor hun IT. Meestal blijft het beperkt tot energie-audits, energieboekhouding en de aankoop van energiezuinige apparaten.
Daarmee blijft een hele hoop groene maatregelen onbenut. Virtualisatie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een heel aantal amper belaste servers kunnen samengevoegd worden op één machine. Dat tempert het energieverbruik en de ecologische voetafdruk van de aanschaf van de machine.
Ook in het datacenter zijn er een heleboel groene maatregelen mogelijk. Een temperatuursverhoging in het datacenter betekent dat de airco’s minder moeten draaien en dus ook minder verbruiken. En er zijn nog een hele hoop groene maatregelen, gaande van thin clients, over recycleerbare systeemkasten tot het automatisch uitschakelen van pc’s na de kantooruren.
“IT is voor ons geen vanzelfsprekende sector,” zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen, “maar mochten ze voorstellen hebben voor de eco-efficiëntiescan, dan zijn ze welkom."