Waarom betalen voor gebruiksrecht van software?
Open source is een vlag die vele ladingen moet afdekken. Voor de een zijn dit stammen van softwareontwikkelaars die elkaar in de corridors van de enterprise application development tegenkomen en daar samen software maken die er écht toe doet. Voor de ander is het gewoon gratis software om kosten te drukken.
Marketingmodel, zakenmodel, gemeenschapsmodel, softwaresocialisten of intellectueel-eigendomscommunisme: open source is een gretig gebruikte en misbruikte term.
Voor ons als bouwer van infrastructuursoftware voor het beheer van content, kennis en informatie betekent open source realtime inzicht in het ontstaansproces van softwareapplicaties, maar ook een handig licensie-, marketing- en eigenaarsmodel om op een kosteneffectieve manier producten te bouwen en naar de markt te brengen.
Geld verdienen aan gratis
Ik ben Steven Noels, medeoprichter en zaakvoerder van Outerthought, een softwarebedrijf uit het Gentse. Als gebruiker, integrator, contributor en producent van openbronsoftware heb ik intussen een tiental jaar ervaring met het fenomeen dat gratis toch bestaat, dat er geld te verdienen valt met gratis software, en koester ik stilaan de hoop dat we het thema achter ons kunnen laten, en focussen op wat echt telt: goede software bouwen en een correcte dienstverlening voorzien, degelijke oplossingen creëren voor concrete problemen.
Ik mag u voortaan wekelijks entertainen of confronteren met mijn vele kleine maar ook grotere bedenkingen betrokken uit mijn eenvoudige dagdagelijkse leefwereld: ondernemer, softwarebouwer, herder van softwareontwikkelaars, commerçant en softwaresocialist.
Ik beloof hierbij plechtig om jullie niet te vervelen met vergelijkende studies over softwarelicenties, maar ik loop ook niet warm van oorlogsverhalen over OpenOffice-migraties.
Ik schrijf op een Mac maar denk in Linux, en ik begrijp écht niet hoe iemand nog wil betalen voor het gebruiksrecht van een softwarepakket. Meningen dus, maar hopelijk ook dialoog, want ik ben al even nieuwsgierig naar uw gedachten. De mijne ken ik immers al.
Tot volgende week.