Nieuws

Avast 5 krijgt facelift

Het gratis antivirusprogramma Avast 5 pakt uit met een boel nieuwe mogelijkheden. Trouwe fans zullen vooral verrast zijn dat de interface onder handen werd genomen en een behoorlijke opfrisbeurt kreeg.

Samen met het nieuwe uiterlijk introduceert Avast een reeks features die Avast Free, Avast Professional en nieuwkomer Avast Internet Security zeer competitief houden. Zeker de gratis versie is een van de rijkste niet-betaalde antiviruspakketten op de markt.

Vorige versies van Avast zagen er behoorlijk verwarrend uit. De nieuwe look, met een kleurenschema in grijs en oranje, is veel overzichtelijker. Aan de linkerkant is er een navigatie met tabbladen, met als uitspringer het tabblad Summary, dat up-to-date informatie geeft over beveiligingsstatus, updates, virusdefinities en of de nieuwe stille gaming-modus ingeschakeld is.

Avast 5 krijgt facelift.
De nieuwe interface oogt een stuk overzichtelijker

Zes scantypes
De eigenlijke virusscans vinden een onderkomen in het tweede tabblad, waar je kan kiezen uit zes verschillende scantypes, of er zelf eentje kunt fijnregelen. Je hebt onder andere de Quick Scan en de Full Scan, maar ook een scanproces voor verwijderbare media (zoals usb-sticks), specifieke mappen of scans vanuit Windows Explorer. Er is zelfs een specifieke optie om screensavers te scannen. Handig bij al deze opties is dat je in Avast handelingen kunt blijven uitvoeren zonder de lopende scan te onderbreken.

Wie wil kan een scan uitvoeren bij het opstarten en hier achteraf de logs van bekijken. Tijdens het scannen zegt Avast hoe lang het controleren duurt en hoeveel bestanden zijn gecontroleerd, maar ook hoeveel data er werden onderzocht en hoe snel dat gebeurt. Samen met de grafieken die het programma voorziet krijg je als gebruiker flink wat gegevens over het hele proces.

Avast 5 krijgt facelift.
De oude interface van Avast was niet de aantrekkelijkste.

Als we kijken naar het Real-Time Shields-tabblad dan merken we ook hier dat de interface zeer overzichtelijk is gehouden. Je kunt op de verschillende ‘schilden’ (bestanden, mail, web, p2p, messaging, netwerk en gedrag) klikken om een live grafiek te zien van wat Avast specifiek uitvoert. Je kunt deze live bescherming stopzetten, en bovenaan is er een knop voor geavanceerde instellingen.

Het laatste tabblad, Maintenance (onderhoud), bevat zaken zoals updates, virusmeldingen, taal- en geluidsinstellingen. Hier krijg je rechts bovenaan toegang tot instellingen en het helpmenu. Die instellingen bevatten zowat alles, van het aan- en uitzettten van het pictogram in het systeemvak tot het beheren van updates en instellen van wachtwoorden.

Handig voor de interface is dat Avast een vooruit- en achteruitknop heeft. Zo kun je snel terugvinden in welk menu je een specifieke instelling hebt gewijzigd. Als Avast je vroeger afschrikte op basis van de interface, dan is het zeker de moeite waard om deze gratis virusscanner een nieuwe kans te geven.

Avast 5 krijgt facelift.
De grafische statistieken geven een handig overzicht van de scanactiviteiten.

De basisversie, vroeger bekend als Home Edition, bevat een aantrekkelijke reeks mogelijkheden. Dit is onder meer antivirus, antispyware en de heuristische motor die de real-time shields bevat. Andere nieuwe mogelijkheden bevatten een zogenaamde silent-gamingmodus en een intelligente scanner. Die laatste kijkt enkel naar bestanden die zijn aangepast vanaf een bepaald moment.

De betaalde varianten, Avast Professional en Avast Internet Security, hebben nog een aantal extra functies. De professionele versie kost 39,95 dollar en bevat een licentie voor één computer. Daarvoor krijg je een extra schildfunctie tegen scripts en een sandbox (geïsoleerde modus) waar mogelijke bedreigingen geïsoleerd en getest kunnen worden. Het Internet Security-pakket kost 59,95 dollar, bevat drie licenties en heeft naast de extra’s uit de professionele versie nog een firewall en antispamsoftware.

Vergelijken is moeilijk
Hoe efficiënt Avast precies is, wordt steeds moeilijker te bepalen. Dat komt doordat dreigingen veranderen, waardoor het grondig testen en vergelijken van virusscanners moeilijker wordt. Desalniettemin testte het onafhankelijke testcentrum AV-Comparitives in december een bètaversie van Avast 5. De scanner behaalde hetzelfde resultaat als onder meer Eset, de gratis scanner van Microsoft en Avira. Alleen Norton en Kaspersky boeken een beter resultaat.

Hoewel Avast 5 Free een aantal functies mist ten opzichte van de betaalde versie, zoals antispam en een sandbox, is dit waarschijnlijk het krachtigste gratis antiviruspakket dat beschikbaar. De efficiëntie, mogelijkheden en het gebruiksgemak maken van Avast Free een niet te missen beveiligingspakket.

Download hier Avast Free Antivirus.

Met een bijdrage van Andy Stevens.

antispywareantivirusavastbeveiligingbusinessdownloadsitprofessionalscanner

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken